Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
HouseMD napisał:
Dokładnie. Najgorszy jest stres bo serio nie wiem jak mam się w 23 dni przygotować do kazusów obejmujących wszystkie główne gałęzie prawa:D Akurat mam czwórkę w środku ale i tak czuję, że dalej nic nie jest pewne i wolałbym żeby komunikat już był - o dowolnej treści. Jeśli zastosują się do reguł, wszyscy szczęśliwie pojedziemy na wycieczkę do Warszawy z wiedzą jaką mamy obecnie.

Dokładnie. Jedynym logicznym i uczciwym rozwiązaniem jest 2 etap dla 218 osób.

@ Pick roll

Planujesz się uczyć do kazusów czy czekasz narazie na komunikat? Ja rozważam skupienie się na karnym tylko bo to moja dziedzina. Kilkanaście punktów z karnego plus jakieś punkty z cywila i admina i powinno wejść;)

HouseMD napisał:
@ Pick roll

Planujesz się uczyć do kazusów czy czekasz narazie na komunikat? Ja rozważam skupienie się na karnym tylko bo to moja dziedzina. Kilkanaście punktów z karnego plus jakieś punkty z cywila i admina i powinno wejść;)

Ja spokojnie poczekam na decyzję MS. zostanie 3 tygodnie, akurat żeby sobie "poczytać". No właśnie, tylko co czytać :D

Znacie jakąś sensowną książkę z kazusami do admina? Z cywila i karnego tego jest pełno, z admina mam tylko kazusy LexisNexis, które poziomem niestety w żaden sposób nie przypominają tych egzaminacyjnych.

Z cywila i karnego też nie za bardzo są kazuśniki pod kssipowskie kazusy. Bo albo są zbyt proste albo zawierają orzecznictwo, które może tylko zaszkodzić. Odpowiedzi do kazusów z II etapu są krótkie i zwięzłe oparte wprost na ustawie, bez drugiego dna. Mam kazusy Zgolińskiego do karnego i uważam, że są one nakierowane właśnie na kontrowersje orzecznicze. Żeby taki jeden zbiór solidnie przerobić potrzeba sporo czasu, którego nie ma.

Jakiś czas temu na wątku któregoś egzaminu korpo czytałam o sytuacjach, że maszyna źle policzyła. Pewnie rzadkość, ale jednak.
Ten egzamin to 1700 prac, więc przy takiej liczbie to w zasadzie wątpię, że nie doszło do żadnego błędu. Czułość skanera, pośpiech i stres zdającego, pewnie bardziej do drugie. Jak się grywa w totka, to się wie, że czasami ekspedient zwraca kartę, bo coś nie pasi i trzeba poprawiać. :D
Np. Pracownia Badania Efektów Edukacyjnych: Wypełnianie kart odpowiedzi
Jaka pewność, że całe 1700 osób tak ładnie namalowało? :)

Ostatnia edycja:
Mimo tego, że jestem świadoma, że co roku była imienna lista osób, która przeszła do drugiego etapu. TO może w tym roku, po prostu jej nie publikują. Każdy znał zasady naboru do II etapu, a także zna swój indywidualny kod, także biorąc pod uwagę fakt, że było mniej niż 440 osób uprawnionych do udziału w drugim etapie, to Komisja po prostu nie publikowała listy imiennej. Może co inna Komisja, to inne zasady ( Przewodniczący też dawał nam na początku tylko 120 minut na napisanie testu ;P). Chyba w niektórych Radach Adwokackich czy Izbach Radców Prawnych, też publikują tylko same wyniki bez list imiennych.

Bardzo wątpię. Lista musi być bo przecież nie każdy zabrał sobie kartki z kodem, pewnie część osób je wyrzuciła.

Może jednak już jutro doczekamy się jakiejś informacji.

Bardzo wątpliwe, skoro na stronie głównej mają informację, że jutro nie pracują.

Wiem, ale to tylko lista, która może już być gotowa a informatyk może ją wrzucić z domu w 2 sekundy. Oni zdają sobie sprawę, że wszyscy na to czekają z niecerpliwością;)

Nie mogą nie opublikować. Egzamin na aplikację ogólną odbywa się wciąż na starych zasadach, zatem zapewne zgodnie z rozporządzeniem MS z 2009 r., w którym można przeczytać:

§ 16. 1. (uchylony).
2. Dyrektor Krajowej Szkoły, nie później niż 14 dni przed terminem rozpoczęcia pracy pisemnej, zamieszcza na stronie internetowej Krajowej Szkoły oraz w jej siedzibie ogłoszenie zawierające:
1) listę kandydatów dopuszczonych do pracy pisemnej;
2) wskazanie miejsca i godziny rozpoczęcia pracy pisemnej.

Zresztą przecież ktoś z tego forum dzwonił do KSSiP i został poinformowany, że mają na to czas do 14 dni przed II etapem (zatem zgodnie z tym, co wyżej). Na korporacyjnych nie widziałem, żeby gdziekolwiek publikowali listy imienne, ale tam jest inaczej - dostajesz uchwałę o ustaleniu wyniku, bo to koniec egzaminu. Tutaj komunikat z listą imienną, miejscem i godziną II etapu musi być :)

Powinna być już lista z nazwiskami 218 osób dopuszczonych do pracy pisemnej, a nieoficjalnie byłaby już listą klasyfikacyjną aplikantów aplikacji ogólnej 8. edycji. Konkurs się już przecież rozstrzygnął w I etapie. Kolega któremu mówiłem o tym na skypie powiedział że w USA (studiuje tam), gdyby obniżono teraz próg i osoba ze 120+ nie dostała promocji to w USA wygrałaby nie tylko wielkie odszkodowanie ale i nakaz przyjęcia bezwzględnego. Wiem że to USA, ale powinniśmy się uczyć od najlepszych.

Ostatnia edycja:
Może zastanawiają się nad kwestią II etapu tylko. Albo jak go potraktować.

Prorok P napisał:
Gdyby nie było wątpliwości to taka lista już by była.

Ale wątpliwości są, więc jeszcze jej nie ma. Zgadzam się z kryspinem i neonem... Żadnego obniżania progu nie będzie, to byłby skandal i absurd w jednym. Wszystkiego dowiemy się niebawem, nie ma co wałkować tego tematu po raz setny... Kto w ogóle wpadł na ten absurdalny pomysł z tym obniżaniem progu?? Chyba tylko ten, komu odrobinę zabrakło, upatrujący gdzieś cienia swojej szansy...

Wiadomo, powstała sytuacja której przepisy nie regulują, a dyrekcja szkoły sama nie może zadecydować co w tym wypadku zrobić - jest uzależniona od ministerstwa. I stąd (najprawdopodobniej) to opóźnienie. Ewentualnie - być może prace nie zostały jeszcze rozkodowane. Proste jak drut.

Tak czy siak - roztrząsają na pewno kwestię czy robić ten drugi etap czy jego robienie jest bezcelowe, ale na pewno nie nad tym, czy obniżyć próg... Ewentualnie może rozpatrują podania mailowe o powtórne przeliczenie punktów, być może problem sam się rozwiąże, bo może kilka osób wskoczy (komuś komputer źle policzył itp.).

Zdaje mi się, że kierujecie się obecną "ekstremalną" władzą, która może wszystko. Gdyby dalej przedostało się 5 osób, wtedy byłby poważny problem, ale skoro limit miejsc w tym wypadku wyczerpany jest w 99% to o czym my rozmawiamy...

Szczerze Wam powiem że już mniej ekstremalną sytuacją byłaby dla mnie ewentualna "dogrywka" o te dwa miejsca aniżeli obniżenie progu...

Lipstick, ja jestem identycznego zdania, co do przyczyn braku listy. Tylko, że ja nie bardzo widzę prawną możliwość rezygnacji z drugiego etapu.

Właśnie: wysłał ktoś może prośbę o ręczne przeliczenie punktów lub ewentualnie wgląd? jeżeli tak, to na który adres mailowy z podanych na stronie? przeglądając na szybko widzę, że udzielały się osoby z takim problemem

Z artykułu na Gazecie Prawnej wynika, że co prawda Ministerstwo nie dopatruje się na razie podstaw do stwierdzenia nieważności II etapu, ale i tak zarządziło sprawdzenie, jak przebiegał egzamin. W rezultacie listy nie ma, bo nie ma sensu jej ogłaszać, skoro być może istnieją podstawy do unieważnienia egzaminu. Skończą wszystko sprawdzać, to lista się pokaże. Albo nie ;)

panipedagog napisał:
Lipstick, ja jestem identycznego zdania, co do przyczyn braku listy. Tylko, że ja nie bardzo widzę prawną możliwość rezygnacji z drugiego etapu.

Bo nie ma takiej możliwości. Byłaby to podnoszona przez was zmiana zasad w trakcie gry.

Drugi etap właściwie ma sens dla listy rankingowej. Także w sumie miałby znaczenie jakieś tam. Przy prawie do Domu Aplikanta Kssip. Nie jest więc taki bez znaczenia i porządkuje kolejność listy klasyfikacyjnej. Ale jego przeprowadzanie jest w dużym procencie tutaj bezcelowe. Można by każdemu przyznać +75 pkt i to byłby właśnie II etap. Przecież jak coś się nie odbywa, jakieś pytanie nie jest liczone czy źle skonstruowane komisja wszystkim przydziela maks za nie i jest ok. Tak na maturze jak i wszędzie.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót