Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Voss napisał:
Chyba zdolności w zakresie techniki obróbki..

Tak się nie wyraża prawnik...szanujmy swój zawód, to i inni będą nas szanowali. Nie dawaj się ponieść frustracji.
Co do komentarza "upiory", Boże broń, żebyś Ty do dostał toge do ręki, i to jakąkolwiek. Jeśli dla Ciebie zmiany w statucie spółki dla interesu pojedynczej osoby są etyczne, to jak Ty chcesz w prokuraturze tropić trefne przetargi i kumoterstwo w gminach, powiatach, w terenie?
Koniec tej rozmowy, nie czas i miejsce na przepychanki :)

bogusia1954 napisał:
ja myślę, że ten zapis nie powinien być ważny, rzecz oznaczona co do tożsamości może być przedmiotem zapisu windykacyjnego, a podano odp. 975 KC zapis zwykły. ok zapis zwykły może być pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu, ale nieruchomość nie może być w zwykłym zapisie. dlatego uważam, że chodziło o zapis windykacyjny

JA może nie rozumuję najlepiej, ale wydaje mi się, że nawet gdyby mowa była o windykacyjnym, to samo uczynienie zastrzeżenia terminu/warunku nie czyni z automatu nieważnym zapisu.

kampinosek1990 napisał:
Tak się nie wyraża prawnik...szanujmy swój zawód, to i inni będą nas szanowali. Nie dawaj się ponieść frustracji.
Co do komentarza "upiory", Boże broń, żebyś Ty do dostał toge do ręki, i to jakąkolwiek. Jeśli dla Ciebie zmiany w statucie spółki dla interesu pojedynczej osoby są etyczne, to jak Ty chcesz w prokuraturze tropić trefne przetargi i kumoterstwo w gminach, powiatach, w terenie?
Koniec tej rozmowy, nie czas i miejsce na przepychanki :)

Szczęśliwie nie Ty będziesz decydował czy dostanę togę:D

panipedagog napisał:
JA może nie rozumuję najlepiej, ale wydaje mi się, że nawet gdyby mowa była o windykacyjnym, to samo uczynienie zastrzeżenia terminu/warunku nie czyni z automatu nieważnym zapisu.

no nie, wcześniej czyni go bezskutecznym, chyba że ... to wtedy nieważny

Skoro można przenieść własność nieruchomości w drodze testamentu zwykłego to logiczne jest że także w drodze zapisu zwykłego.

kampinosek1990 napisał:

Ja tam sfrustrowany nie jestem ;). Na AO nawet nie podchodziłem

HouseMD napisał:
Skoro można przenieść własność nieruchomości w drodze testamentu zwykłego to logiczne jest że także w drodze zapisu zwykłego.

ok, aby była jasność według ciebie można zapisać w testamencie ręcznym nieruchomość pod warunkiem ?

upioryrewolucji napisał:
Szczęśliwie nie Ty będziesz decydował czy dostanę togę:D

A kto będzie?
Jeśli obaj się dostaniemy, raczej nie będziemy przyjaciółmi. Nie ten sort, nie ta kasta...you know ?? Z resztą troll z Ciebie straszny.

panipedagog napisał:
Nie zgadzam się, przepis mówi, że zastrzeżenie uważa się za nieistniejące

Pytanie dot. zapisu jest jednoznaczne, nie ma sensu rozkładać tego na czynniki pierwsze

Oczywiście, że można zapisać nieruchomość pod warunkiem w testamencie zwykłym.

kampinosek1990 napisał:
A kto będzie?
Jeśli obaj się dostaniemy, raczej nie będziemy przyjaciółmi. Nie ten sort, nie ta kasta...you know ?? Z resztą troll z Ciebie straszny.
You made my day :D

kampinosek1990 napisał:
A kto będzie?
Jeśli obaj się dostaniemy, raczej nie będziemy przyjaciółmi. Nie ten sort, nie ta kasta...you know ?? Z resztą troll z Vhrbie

Nie wiesz czy nie będziemy przyjaciółmi, bo nie znamy tożsamości drugiej strony:D

Nie jestem żadnym trolem, to że wyrażam moją opinię nie czyni mnie nim

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót