Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Stan Faktyczny napisał:
Duska, jestem przekonany ze w kssipie nie maja nic przeciwko obnizeniu progu.

Dlaczego? Według mnie, w ten sposób KSSiP pośrednio przyznałby się, że źle skonstruował egzamin.

Aśkaaa napisał:
Najbardziej prawdopodobne jest, że przetrzymają nas do ostatniego dnia... Nie sądziłam początkowo, że tak długo będzie trzeba czekać. Mam nadzieję, że nie opublikują listy powiększonej o 200 nazwisk wraz z zarządzeniem o zmianie progu. Jakby to zrobili na ostatni możliwy dzień to było by to wyjątkowo wstrętne wobec wszystkich. Wciąż mam nadzieję, że stan obecny pozostanie niezmienny.

jeśli miałoby dojść do obniżenia progu, w co wątpię, to tylko o 1 pkt., wtedy weszłoby do 2 etapu ok. 240 osób, i wypełnią limit 220 miejsc. nie zaniżą aż do 111 pkt., bo nie ma żadnego wymogu konkurencji itp.

aplikant2016 napisał:
jeśli miałoby dojść do obniżenia progu, w co wątpię, to tylko o 1 pkt., wtedy weszłoby do 2 etapu ok. 240 osób, i wypełnią limit 220 miejsc. nie zaniżą aż do 111 pkt., bo nie ma żadnego wymogu konkurencji itp.

Też tak mi się wydaje. Jeśli obniżą, to właśnie o 1 pkt. Bo dlaczego właśnie o 10, a nie np. o 9, albo 4 ?

Z resztą konkurencja osób ze 111 pkt w konfrontacji z osobami po 125-141 pkt jest raczej iluzoryczna.

pick_and_roll napisał:
Dlaczego? Według mnie, w ten sposób KSSiP pośrednio przyznałby się, że źle skonstruował egzamin.

M. zd. to zostało unaocznione już z chwilą opublikowania listy z wynikami. Z drugiej strony jednak może zdawali sobie sprawę z poziomu testu i chcieli intencjonalnie wysłać sygnał potencjalnym przyszłym zdającym. Gdyby przyjąć to drugie jednak nie powinni mieć żadnych trudności z opublikowaniem listy 218 nazwisk

kampinosek1990 napisał:
Też tak mi się wydaje. Jeśli obniżą, to właśnie o 1 pkt. Bo dlaczego właśnie o 10, a nie np. o 9, albo 4 ?

Z resztą konkurencja osób ze 111 pkt w konfrontacji z osobami po 125-141 pkt jest raczej iluzoryczna.

Jak KSSiP chce koniecznie konkurencje robić, to co za problem na którymś zjeździe zrobić turniej rzucania lotek do tarczy np. :D

Kssip nie konstruowal tego egzaminu tylko MS. Ludzie w kssipie sa z pewnoscia niezadowoleni ze konkurs rozstrzygnal sie juz po tescie. Dla Szkoly wazniejszym etapem sa kazusy.

Do 111 pkt. nie zaniżą, bo to byłoby sprzeczne z ustawą- do drugiego etapu wchodzi nie więcej niż 440 osób, a nie: 440 osób. Gdyby tak miało być, to w ustawie byłoby wyraźnie napisane, że do drugiego etapu przechodzą osoby w liczbie dwukrotności liczby miejsc na ao. W tej sytuacji, kiedy wiadomo że 440 osoba ma 111 pkt, zmiana zarządzenia do tej liczby nie miałaby sensu. Ew., tak jak napisał aplikant2016, najmniej kontrowersyjne byłoby obniżenie progu o 1 pkt.

kampinosek1990 napisał:

To w pigułce oddaje jak kontrowersyjną sprawą jest obniżenie progu. Zawsze pojawią się pytania (zarzuty) o arbitralne ustalenie progu.
Nie ma to nic wspólnego z nota bene uznaniowością przy ustaleniu 120 pkt progu, bowiem ma to miejsce przed konkursem.

A mi się z kolei wydaje,że jeśli już jakieś obniżenie progu to tak żeby wypełnić 2x limit miejsc.Bo w innym wypadku będą pytania,czemu o 1,a nie o 2,3,4 itp. Już niedługo się dowiemy ;)

KrisuGCE napisał:
To w pigułce oddaje jak kontrowersyjną sprawą jest obniżenie progu. Zawsze pojawią się pytania (zarzuty) o arbitralne ustalenie progu.
Nie ma to nic wspólnego z nota bene uznaniowością przy ustaleniu 120 pkt progu, bowiem ma to miejsce przed konkursem.

KSSiP ma jedyne słuszne rozwiązanie w tej kwestii, bez narażania się na jakiekolwiek zarzuty o niesprawiedliwość, czy łamanie prawa. Pytanie tylko, czy z niego skorzysta :)

HorN napisał:
A mi się z kolei wydaje,że jeśli już jakieś obniżenie progu to tak żeby wypełnić 2x limit miejsc.Bo w innym wypadku będą pytania,czemu o 1,a nie o 2,3,4 itp. Już niedługo się dowiemy ;)

Ale co ich to obchodzi, że będą pytania i pretensje ludzi czemu o 1, a nie 2,3,4,8. Przeciez oni mogą mieć to gdzieś ;) jak już tu wczesniej było dyskutowane, nie ma żadnych konkretnych podstaw i szans na podważenie takich decyzji w późniejszym ewentualnym postępowaniu przed WSA/NSA.
Już widzę jak ktoś będzie pisał skarge do TK, aha :-D

rok temu ustawowo mogło się znaleźć w II etapie 300 osób, a ostateczna lista liczyła sobie 308. Więc może być więcej niż 440

A jak to było w poprzednich latach? Jeśli limit na II etap wynosił 300 to przechodziło mniej niż 300? Czy przesuwali limit tak, żeby osoby, które miały pkt taką samą jak osoba na ostatnim miejscu też były dopuszczone? Ktoś wie?
Bo mnie się wydaje, że jeśli już coś zrobią, to pewnie powtorzą układ z poprzednich lat.

Jeżeli więcej jest osób, które są na ostatnim miejscu i mają taką samą liczbę punktów, to przechodzą wszyscy

pick_and_roll napisał:
rok temu ustawowo mogło się znaleźć w II etapie 300 osób, a ostateczna lista liczyła sobie 308. Więc może być więcej niż 440

było to wynikiem zapewne równej liczby punktów.

duska1958 napisał:
Ale co ich to obchodzi, że będą pytania i pretensje ludzi czemu o 1, a nie 2,3,4,8. Przeciez oni mogą mieć to gdzieś ;) jak już tu wczesniej było dyskutowane, nie ma żadnych konkretnych podstaw i szans na podważenie takich decyzji w późniejszym ewentualnym postępowaniu przed WSA/NSA.
Już widzę jak ktoś będzie pisał skarge do TK, aha :-D

Skoro jest piękną podkładka w postaci limitu miejsc w II etapie to nie wierzę, że MS w przypadku ewentualnego podjęcia decyzji o obniżeniu progu z tej podkładki by nie skorzystało.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót