Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
pablos09 napisał:
Jest to bardzo prawdopodobne aczkolwiek nie byłbym taki pewien czy jest to jedyne możliwe rozwiązanie. Tak jak już wcześniej wspomniano sytuacja jest precedensowa.

jedyne logiczne i rozsądne rozwiązanie, w tym kontekście

aolin napisał:
Weź trzy głębokie wdechy i przestań panikować. Masz 140 pkt, tak? W najlepszym razie przechodzisz bez II etapu, w najgorszym - masz 30 punktową przewagę. Każdy może sobie łatwo policzyć pozycję w rankingu. Przygotuj się na najgorszą opcję, jak wyjdzie lepiej - to tylko dobrze dla Ciebie, dodatkowa wiedza nigdy jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Ale denerwować się nie ma powodu.

Jeżeli mnie pamięć nie myli to kampinosek ma 135 pkt, co oczywiscie i tka jest bardzo dobrym wynikiem, dającym duża przewagę, dlatego tak samo jak kolezanka, zalecam zachowanie spokoju i czekanie na oficjalne komunikaty :)

aplikant2016 napisał:
jedyne logiczne i rozsądne rozwiązanie, w tym kontekście

W obniżeniu progów też nie byłoby nic nie logicznego. Nie byłoby w tym nic niezgodnego z prawem, pomijam kwestię sprawiedliwości, tutaj każdy będzie miał swoje zdanie.

A mozesz wytłumaczyć jaki według Ciebie jest związek tego artykułu z tym ze progów nie zmienia? :P przeciez to sa zupełnie inne podstawy prawne, nawet jesli ktokolwiek odwoływałby sie po konkursie, czy tez składał skargi, to nie na przepisu krory by wykluczał mozliwosc zmiany progu po I etapie. Natomiast w sytuacji przedstawionej w art niewłaściwie zastosowanie przez ksip przepisow az bije po oczach ;)

duska1958 napisał:
A mozesz wytłumaczyć jaki według Ciebie jest związek tego artykułu z tym ze progów nie zmienia? :P przeciez to sa zupełnie inne podstawy prawne, nawet jesli ktokolwiek odwoływałby sie po konkursie, czy tez składał skargi, to nie na przepisu krory by wykluczał mozliwosc zmiany progu po I etapie. Natomiast w sytuacji przedstawionej w art niewłaściwie zastosowanie przez ksip przepisow az bije po oczach ;)

Dokładnie, nikt nie wskazał tutaj żadnej podstawy zakazującej zmiany zarządzenia. Odwoływanie się do sprawiedliwości to trochę za mało a żeby wygrać jakikolwiek spór. W przypadku ewentualnej skargi trzeba wykazać jaki przepis naruszono. I jak to naruszenie wpłynęło na prawa danej jednostki.

Ostatnia edycja:
proszę was, nikt mi nie powie, że zmiana progu dopiero po konkursie byłaby rozsądna, rzetelna i zgodna z regułami tego konkursu. wiem, że osoby poniżej 120 pkt. chciałyby takiego rozwiązania, jednak stało się, był próg 120 pkt., każdy startował z takimi warunkami, test napisany, wyniki ogłoszone, nie ma podstaw do zmiany tylko dlatego, że mało osób osiągnęło te 120 pkt. logiczne i rozsądne. wy zarzucacie, że jest nas za mało, by konkurować w kazusach, i to jest wasz argument, by obniżyć próg. a ja wam piszę, że nie ma takiego wymogu "konkurencji", natomiast jest wymóg 120 pkt.

aplikant2016 napisał:
proszę was, nikt mi nie powie, że zmiana progu dopiero po konkursie byłaby rozsądna, rzetelna i zgodna z regułami tego konkursu. wiem, że osoby poniżej 120 pkt. chciałyby takiego rozwiązania, jednak stało się, był próg 120 pkt., każdy startował z takimi warunkami, test napisany, wyniki ogłoszone, nie ma podstaw do zmiany tylko dlatego, że mało osób osiągnęło te 120 pkt. logiczne i rozsądne. wy zarzucacie, że jest nas za mało, by konkurować w kazusach, i to jest wasz argument, by obniżyć próg. a ja wam piszę, że nie ma takiego wymogu "konkurencji", natomiast jest wymóg 120 pkt.

Rozumiem, że w razie obniżenia odwołasz się do WSA?

aplikant2016 napisał:

Ale załóżmy, że nastąpi to obniżenie progu, jak chcesz to zaskarżyć? Zmiana zarządzenia jest niezaskarżalna. Jaki ewentualnie przepis zostałby naruszony? Każdą skargę trzeba jakoś zwerbalizować a w tym wypadku jest to po prostu nie możliwe.

pablos09 napisał:
Ale załóżmy, że nastąpi to obniżenie progu, jak chcesz to zaskarżyć? Zmiana zarządzenia jest niezaskarżalna. Jaki ewentualnie przepis zostałby naruszony? Każdą skargę trzeba jakoś zwerbalizować a w tym wypadku jest to po prostu nie możliwe.

będę analizować, myśleć, głowić się, jednak na razie nie mam takiego problemu, gdyż w 100% szczerze nie wierzę w obniżenie progu

Ostatnia edycja:
Mnie życie nauczyło już,że nie zawsze wygrywa opcja, która jest rozsądna, logiczna i zgodna z jakimiś tam regułami. Dlatego wstrzymałbym się z ferowaniem tez o ,,absolutnej niezmienności" progu 120 pkt.

I co niby napiszesz w uzasadnieniu skargi? Bo to że nastąpilo naruszenie Twojego subiektywnego poczucia sprawiedliwosci to trochę za malo.

HorN napisał:
Mnie życie nauczyło już,że nie zawsze wygrywa opcja, która jest rozsądna, logiczna i zgodna z jakimiś tam regułami. Dlatego wstrzymałbym się z ferowaniem tez o ,,absolutnej niezmienności" progu 120 pkt.

piszę o rozsądku, logice, słuszności itp. ja po prostu nie wierzę w obniżenie progu ... poważnie

Ostatnia edycja:
HorN napisał:

Ależ my wiemy, że wszystko się może zdarzyć, jak w piosence, tyle że po prostu ciężko uwierzyć, że KSSiP pozwoli sobie na "obniżanie poziomu". W ten sposób de facto szkoła przyznałaby się, że nie umie przeprowadzić w optymalny sposób konkursu testowego, a do tego nie dopuści, co więcej nie musi tego robić, ponieważ I etap został odpowiednio zorganizowany, jeśli mówimy o kwestiach merytorycznych sensu stricto.

dokładnie, tym bardziej, że nie ma żadnego powodu do obniżania progu ... żadnego. sam fakt, że wszyscy którzy otrzymali 120+ piszą kazusy będąc jednocześnie pewni, że dostaną się na aplikację, to żaden argument i powód obniżania progu ..

aplikancie w poprzednich 2000 postów wielokrotnie podawano argumenty za obniżeniem progu

Wiecie co jest w tej dyskusji najsmutniejsze. Fakt, że po ogłoszeniu decyzji jedna ze stron tego sporu zamknie dziób i schowa głowę w piasek. Nie przesądzam która, natomiast niewątpliwie w przypadku jednej z nich będzie to bardziej dotkliwe.

To pokazuje, że wasze deliberowanie, jakkolwiek wyświetlające po trosze zasadne argumenty, to jednak, kiedy one już dawno padły, jest po prostu czczą gadaniną. Obecnie widać jak na dłoni, że gros z wypowiadających się w tym temacie za pomocą płytkich zdań jedynie racjonalizuje swoje myślenie i zapewnia sobie (sic!) względny komfort psychiczny. Względny, bo utrzymujący się do momentu odczytania riposty przedstawiciela drugiej strony sporu. Jednym słowem, żenada.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót