Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Prorok P napisał:
Serio boicie się osób poniżej progu?

Tak, ja się boję. I nie wstydzę się tego. Nie uważam się za alfę i omegę, tak jak Ty. Mam sporo znajomych, którzy ledwo przekroczyli próg 100, bo im się po prostu nie powiodło, a wiem że w kazusach są bardzo dobrzy. Koleżanka wygrała w czasie studiów konkurs kazusowy z prawa cywilnego i jest w tym bardzo dobra. Dlatego każda dodatkowa osoba to konkurencja. Jesteś zbyt pewny siebie. Nie kompromituj się już.

Przy tym poziomie zdawalności testu, próg nie przekroczy na miliard 155 (mając na uwadze, że w tamtym roku próg był 156 dla 220 osoby, przy obiektywnie najtrudniejszym dotychczas teście)

Ostatnia edycja:
W tym roku miało być łatwiej się dostać na tą aplikację.

hmm, ja raczej sugerowałbym się progiem dla 150 osoby, bo jednak w zeszłym roku nie konkurowało 440 osób, lecz 300 z kawałkiem, co daje naprawdę dużą różnicę. Mniej startowało, próg na 220 miejsce był niższy.
Jasne, że osoby spod progu, jeśli jakimś cudem wejdą do II etapu, są w gorszej sytuacji, ale o ile ? O 1 punkt, o kilka ? To nie zmienia jakoś diametralnie sytuacji - są wówczas, wprawdzie niesprawiedliwie, ale jednak na tym samym pułapie, co ludzie, którzy osiągnęli 125 pkt. 6 pkt łatwo zyskać i łatwo stracić na kazusie - nawet jednym.
Rozwiązując poprzednie, z jednego miałem, według swoich ostrożnych obliczeń - 17 pkt, a z drugiego 7 pkt...także wszystko się może zdarzyć.

KrisuGCE napisał:
ma konto na Twitterze. Stosowną wiadomość, umiarkowaną w tonie, już przesłałem.

bogusia1954 napisał:
ja piszę na e-maila :D

Ile osób już napisało? Może jednak to jest dobry pomysł z tymi wnioskami? Kto wie czy osoby poniżej progu nie zrobiły zamętu w tej materii pisząc właśnie tego typu pisemka...

Waży się ta decyzja. Z rozmowy wywnioskowałem że albo obniżka, albo brak II etapu.

Ostatnia edycja:
Ja rozważam napisanie maila dzisiaj, skoro minister jutro ma się nad tym zastanawiać :P

jutro, najdalej w środę ma być decyzja.

Ostatnia edycja:
kampinosek1990 napisał:
hmm, ja raczej sugerowałbym się progiem dla 150 osoby, bo jednak w zeszłym roku nie konkurowało 440 osób, lecz 300 z kawałkiem, co daje naprawdę dużą różnicę. Mniej startowało, próg na 220 miejsce był niższy.
Jasne, że osoby spod progu, jeśli jakimś cudem wejdą do II etapu, są w gorszej sytuacji, ale o ile ? O 1 punkt, o kilka ? To nie zmienia jakoś diametralnie sytuacji - są wówczas, wprawdzie niesprawiedliwie, ale jednak na tym samym pułapie, co ludzie, którzy osiągnęli 125 pkt. 6 pkt łatwo zyskać i łatwo stracić na kazusie - nawet jednym.
Rozwiązując poprzednie, z jednego miałem, według swoich ostrożnych obliczeń - 17 pkt, a z drugiego 7 pkt...także wszystko się może zdarzyć.

150 osoba miała 161, 5 pkt. Dlatego moim zdaniem, nawet jeżeli kazusy napisze 440 osób, niezbyt realny jest próg powyżej 160 pkt. Osoba ze 119 pkt, żeby uzyskać wynik 160 pkt musiałaby napisać kazusy na 41 pkt. W ubiegłym roku tak "na oko" taki wynik z kazusów uzyskało może 60 osób, z czego większość to Ci, którzy również wysoko napisali test.

Na którego maila piszecie wiadomości? A decyzja chyba powinna być jutro, skoro na 14 dni przed II etapem. Bo dnia konkursu przecież nie liczymy, podobnie jak dnia publikacji listy.

Ostatnia edycja:
Ja właśnie konstruuję taką wniosko-petycję. Im więcej ludzi napisze, tym lepiej. Spora część z tych, którzy walczą o obniżenie progu, to ci sami, którzy walczą o unieważnienie egzaminu, bo komuś zachciało się siku. Tylko gdzie wysłać taki wniosek, żeby wiceminister Piebiak go jak najszybciej przeczytał ?

kryspin2 napisał:
Waży się ta decyzja. Z rozmowy wywnioskowałem że albo obniżka, albo brak II etapu.

Czyli zostaje obnizka. Brak 2 etapu odpada jako niezgodny z ustawa, obnizenie progu jest "tylko" kontrowersyjne. Jak dla mnie sprawa jest juz przesądzona.

Stan Faktyczny napisał:
Czyli zostaje obnizka. Brak 2 etapu odpada jako niezgodny z ustawa, obnizenie progu jest "tylko" kontrowersyjne. Jak dla mnie sprawa jest juz przesądzona.

A konkretnie jakiej obniżki się spodziewasz?

HouseMD napisał:
150 osoba miała 161, 5 pkt. Dlatego moim zdaniem, nawet jeżeli kazusy napisze 440 osób, niezbyt realny jest próg powyżej 160 pkt. Osoba ze 119 pkt, żeby uzyskać wynik 160 pkt musiałaby napisać kazusy na 41 pkt. W ubiegłym roku tak "na oko" taki wynik z kazusów uzyskało może 60 osób, z czego większość to Ci, którzy również wysoko napisali test.

Nie sposób się nie zgodzić :) Ale co ja mogę za to, że cierpię na defetyzm wrodzony i z góry zakładam katastrofę po swojej stronie i oświecenie całej reszty kandydatów ? ;)
Poza tym obawiam się, że ludzie z uczelni, które uczyły rozwiązywania kazusów będą masowo prześcigać takie żuczki, które miały nikły związek z tą formą nauki prawa.

_Mala_Mi napisał:
Ja właśnie konstruuję taką wniosko-petycję. Im więcej ludzi napisze, tym lepiej. Spora część z tych, którzy walczą o obniżenie progu, to ci sami, którzy walczą o unieważnienie egzaminu, bo komuś zachciało się siku. Tylko gdzie wysłać taki wniosek, żeby wiceminister Piebiak go jak najszybciej przeczytał ?

Chyba e-mail pozostaje (przynajmniej dla mnie), bo nie mam Twittera :(

Przecież osoby, ktore rzekomo dzwoniły do ministerstwa, twierdzą, że rozważane są trzy opcje. Kryspin twierdzi, że powiedziano mu o dwóch opcjach...Jakoś to się kupy nie trzyma

Stan Faktyczny napisał:

Może dla ciebie sprawa jest przesądzona, ale dla nikogo więcej. Są 2 opcje: obniżka i brak II etapu- z tych najprawdopodobnych. A są też inne możliwe. To że biorą pod uwagę rezygnację z II etapu świadczy o realności tej możliwości. II etap może być uznany jako bezcelowy i może być potraktowany jako przyznanie punktów, choć bez faktycznego jego odbycia się.

Stan Faktyczny napisał:

Nic nie odpada, skoro MS o tym myśli. Myślisz, że oni nie znają ustawy, którą sami stosują i pewnie sami puścili w obieg ?

kryspin2 napisał:
Może dla ciebie sprawa jest przesądzona, ale dla nikogo więcej. Są 2 opcje: obniżka i brak II etapu- z tych najprawdopodobnych. A są też inne możliwe. To że biorą pod uwagę rezygnację z II etapu świadczy o realności tej możliwości. II etap może być uznany jako bezcelowy i może być potraktowany jako przyznanie punktów, choć bez faktycznego jego odbycia się.

Dla nich byłoby to najlepsze rozwiązanie, a ile kasy by zaoszczędzili :)

upioryrewolucji - Krispin nie twierdzi, że powiedziano mu o dwóch opcjach, tylko że według niego z tych 3 opcji, najbardziej prawdopodobne są dwie. Nie wprowadzaj tutaj dodatkowego zamętu, bo nic Ci po tym ;)

Musimy pisać na maila, ale na którego, tak żeby faktycznie dotarło to do Pana Piebiaka?

upioryrewolucji napisał:
Przecież osoby, ktore rzekomo dzwoniły do ministerstwa, twierdzą, że rozważane są trzy opcje. Kryspin twierdzi, że powiedziano mu o dwóch opcjach...Jakoś to się kupy nie trzyma

Jest rozważanych wiele opcji. Ale te dwie, wywnioskowałem są prawdopodobniejsze, bo o nich mówił rozmówca. Ale są też inne. Trwa analiza. Po prostu. Musimy cierpliwie czekać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót