Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
duska1958 napisał:
upioryrewolucji - Krispin nie twierdzi, że powiedziano mu o dwóch opcjach, tylko że według niego z tych 3 opcji, najbardziej prawdopodobne są dwie. Nie wprowadzaj tutaj dodatkowego zamętu, bo nic Ci po tym ;)

Musimy pisać na maila, ale na którego, tak żeby faktycznie dotarło to do Pana Piebiaka?

Nie wprowadzam zamętu, sam uważam , że próg nie powinien być obniżony.

kryspin2 napisał:
Jest rozważanych wiele opcji. Ale te dwie, wywnioskowałem są prawdopodobniejsze, bo o nich mówił rozmówca. Ale są też inne. Trwa analiza. Po prostu. Musimy cierpliwie czekać.

Swoją drogą, dziwi, że przedmiotem rozważań mogłyby się stać wyłącznie 2 skrajne opcje.

Ta decyzja jest już pewnie podjęta, tylko jak zwykle się zwleka z ogłoszeniem do ostatniej chwili.

A wnioski kandydatów poniżej progu do MS o obniżenie progu to wg mnie kuriozum, roszczeniowość, brak elegancji, bezczelność - bo to podkopywanie osób znajdujących się powyżej progu. Co innego otrzymać pozytywną dla siebie decyzję o obniżeniu i skorzystać z tego i pójść na egzamin. A co innego domagać się tego, argumentując, że osoby powyżej progu powinny coś tam udowadniać. Równie dobrze w zeszłym roku takie wnioski mogłyby iść, bo czemu nie zwiększyć konkurencji...

Ostatnia edycja:
Jeśli serio myślicie, że jakiekolwiek pisanie do MS zmieni ich decyzję, to jest to bardzo zabawne. Podam przykład. W tamtym roku gdy ogłoszono że na AO będzie tylko 150 miejsc, napisałem do nowego MS petycję o zwiększenie liczby miejsc na aplikacji i podałem szereg argumentów za tym przemawiających m.in. potrzeby kadrowe prokuratury itp. Odpisano mi grzecznie, że nabór jest taki jak powinien być i że niska ilość miejsc na aplikacji jest przemyślana i inne podobne dyrdymały. Pośrednio jednak przyznali mi rację, gdyż pół roku później wyznaczyli już 220 miejsc na aplikacji. Tak że zrobią co będą chcieli, a jak popełnią błąd to będą szli w zaparte i nikt tym co mieli słuszność oficjalnie racji nie przyzna.

Na pewno biorą pod uwagę kwestie wizerunkowe. Drugi etap dla 218 osób byłby normalną konsekwencją ustalonych reguł. Brak drugiego etapu byłby naruszeniem prawa ale nikt z tego afery by nie zrobił. Obniżenie progów wywołałoby burzę bo wszystkie media piszące o nieprawidłowościach w czasie egzaminu natychmiast podchwyciłyby temat sugerując, że pewnie nie dostali się ci co powinni i dlatego MS nie zawahało się zmienić reguł gry.

Ogólnie w granicach żartu należy rozpatrywać jakiekolwiek maile zarówno jednej jak i drugiej strony. MS przecież wie, że piszą to osoby, którym zależy na jakimś konkretnym rozwiązaniu.

HouseMD napisał:
Na pewno biorą pod uwagę kwestie wizerunkowe. Drugi etap dla 218 osób byłby normalną konsekwencją ustalonych reguł. Brak drugiego etapu byłby naruszeniem prawa ale nikt z tego afery by nie zrobił. Obniżenie progów wywołałoby burzę bo wszystkie media piszące o nieprawidłowościach w czasie egzaminu natychmiast podchwyciłyby temat sugerując, że pewnie nie dostali się ci co powinni i dlatego MS nie zawahało się zmienić reguł gry.

Obniżenie progów w obecnej sytuacji nikogo by nie zdziwiło. Mamy precedens.

Ale w takim razie o ile je obniżyć? O punkt, dwa czy dziesięć?

HouseMD napisał:

dlatego albo pisze 218 osób, albo nie piszemy w cale. ja myślę, że piszemy, ale tyko my :) 218 osób

HouseMD napisał:
Ale w takim razie o ile je obniżyć? O punkt, dwa czy dziesięć?

Nie wiem. Kwestia uznaniowa. W przypadku takiej decyzji najbardziej sensowne było obniżenie tak a żeby było 440 osób.

Pablos - Niby wie, ale skoro reaguje na "wpływające głosy" i ustosunkowuje się do nich, to czy nie przekracza to jakiejś miary absurdu ?
Opcja z konkursem dla 218 osób raczej przepadła i chyba powinniśmy się z tym pogodzić.
Co kluczowe - raczej nie oznacza, że na pewno. I owszem, ta opcja jest najbliższa zarówno przepisom prawa, jak i zdrowemu rozsądkowi i sprawiedliwości.

pablos09 napisał:
Nie wiem. Kwestia uznaniowa. W przypadku takiej decyzji najbardziej sensowne było obniżenie tak a żeby było 440 osób.

nikt nie obniży progu dla 440 osób, aby sprawdzać ponad 1300 kazusów, jak obniżą to o 1 pkt., także się nie cieszcie. choć ja uważam, że nie obniżą w ogóle

Wedlug mnie prog poleci do 110 punktow zeby wypelnic dwukrotnosc limitu. Ta opcja jest najbardziej prawdopodobna.

kampinosek1990 napisał:
Pablos - Niby wie, ale skoro reaguje na "wpływające głosy" i ustosunkowuje się do nich, to czy nie przekracza to jakiejś miary absurdu ?
Opcja z konkursem dla 218 osób raczej przepadła i chyba powinniśmy się z tym pogodzić.
Co kluczowe - raczej nie oznacza, że na pewno. I owszem, ta opcja jest najbliższa zarówno przepisom prawa, jak i zdrowemu rozsądkowi i sprawiedliwości.

Decyzja o obniżeniu progów na pewno była od początku rozważana wbrew temu co niektórzy tu pisali. Na pewno nie wpłynęły na to jakiekolwiek maile itp.

Stan Faktyczny napisał:
Wedlug mnie prog poleci do 110 punktow zeby wypelnic dwukrotnosc limitu. Ta opcja jest najbardziej prawdopodobna.

na pewno nie, nie ma żadnego wymogu dwukrotności, to jest max, nie musi być tyle. w ogóle to jest tak kuriozalne, że aż śmieszne, zobaczycie, że nikt nie obniży, bo z tej szkoły będzie jedno wielkie pośmiewisko

bogusia1954 napisał:
nikt nie obniży progu dla 440 osób, aby sprawdzać ponad 1300 kazusów, jak obniżą to o 1 pkt., także się nie cieszcie. choć ja uważam, że nie obniżą w ogóle

Też wydaje mi się to mało prawdopodobne. Trzeba też pamiętać, że tak trudny test nie był przypadkiem. W zamierzeniu było dopuszczenie do II etapu znaczenie mniejszej ilości aniżeli maksymalne 440 osoby. Kazusy są pewnie sprawdzane przez członków komisji - specjalistów w swoich dziedzinach, co oznacza, że każdy musiałby sprawdzić ogrom kazusów.

Ostatnia edycja:
Zgadzam się. Jeżeli już obniżą, to o 1 pkt. Bo niby dlaczego o 10 a nie o 9 ? Nie ma żadnego racjonalnego wytłumaczenia.

HouseMD napisał:
Też wydaje mi się to mało prawdopodobne. Trzeba też pamiętać, że tak trudny test nie był przypadkiem. W zamierzeniu było dopuszczenie do II etapu znaczenie mniejszej ilości aniżeli maksymalne 440 osoby. Kazusy są pewnie sprawdzane przez członków komisji - specjalistów w swoich dziedzinach, co oznacza, że każdy musiałby sprawdzić ogrom kazusów.

test miał wywalić jak najwięcej osób, co pozwala przyjąć tezę, że tylko 218 osób przejdzie, bez obniżania progu. najbardziej sprawiedliwe i logiczne

HouseMD napisał:
Też wydaje mi się to mało prawdopodobne. Trzeba też pamiętać, że tak trudny test nie był przypadkiem. W zamierzeniu było dopuszczenie do II etapu znaczenie mniejszej ilości aniżeli maksymalne 440 osoby. Kazusy są pewnie sprawdzane przez członków komisji - specjalistów w swoich dziedzinach, co oznacza, że każdy musiałby sprawdzić kilkaset kazusów.

no właśnie tego nie jestem pewien. Raczej zrobili to nieopatrznie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót