Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Chyba masz rację. Bo z klucza wynika jakoby punktowane było przepisanie treści art. 61 ppsa co jest raczej absurdem;)
Wiadomo, że od wyników nic nie zależy ale na pewno każdy jest ciekawy i nikt nie pisał tego od niechcenia więc punkty w jakiejś tam mierze będą miarodajne dla oceny własnych umiejętności "kazusowych".

HouseMD napisał:
w jakiejś tam mierze będą miarodajne dla oceny własnych umiejętności "kazusowych".

Tak, aczkolwiek wiadomo, że dużo zależy od sprawdzającego. W prawie nic nie jest oczywiste, czasem przecież dwa sądy mają różne poglądy na zdawałoby się rzeczy oczywiste, także nie do końca traktowałbym wynik kazusów jako wyrocznie naszego potencjału. :) Ja jestem z siebie niezadowolony, bo dużo nakręciłem, zasadność wstrzymania decyzji, koszty w ppsa i legitymacja czynna w cywilu + nieczytelne pismo może w moim przypadku skutkować fatalnym wynikiem, ale cóż trudno, liczę że w KSSiP rozwinę skrzydła w kwestii argumentacji :)

Ostatnia edycja:
neon777 napisał:
Wcale nie musisz być "bezrobotna" jak to określiłaś :) Jest bardzo dużo aplikantów aplikacji ogólnej, którzy na czas jej trwania wzięli sobie urlop bezpłatny. Nie możesz w czasie aplikacji wykonywać żadnych innych czynności. Jak jesteś na urlopie bezpłatnym to ich przecież nie wykonujesz:) Razem z aplikacją możesz wykonywać tylko jakieś kwestie dydaktyczne i po uzyskaniu zgody Dyrektora KSSiP. Urlop bezpłatny jest jak najbardziej dopuszczalny :)

Aplikant nie może podejmować zatrudnienia. Będąc na umowie nawet mając urlop bezpłatny jesteś zatrudniony. Moim zdaniem nie mozna.

Ostatnia edycja:
aplikant2016 napisał:
Aplikant nie może podejmować zatrudnienia. Będąc na umowie nawet mając urlop bezpłatny jesteś zatrudniony. Moim zdaniem nie mozna.

"W czasie aplikacji nie może wykonywać dodatkowego zatrudnienia lub zajęcia, z wyjątkiem zatrudnienia na stanowisku dydaktycznym, naukowo-dydaktycznym lub naukowym oraz zajęcia o charakterze naukowym, dydaktycznym lub publicystycznym, jeżeli wykonywanie tego zatrudnienia lub zajęcia nie przeszkadza w wykonywaniu obowiązków aplikanta"

Jasno jest napisane, że nie może "WYKONYWAĆ". Nie ma przepisów, które zakazują bycia zatrudnionym podczas odbywania aplikacji. To jest rzecz oczywista i praktykowana przez wielu aplikantów aplikacji ogólnej. Nikt im z tego powodu nie robił problemów. W pracy mają urlop bezpłatny i skupiają się tylko na aplikacji i o to dokładnie chodzi KSSiP, takie też jest ratio legis tego przepisu. Jeśli chcesz się zwalniać z pracy mając możliwość wziąć urlop bezpłatny to Twój wybór.

Ostatnia edycja:
Pierwsze słyszę, żeby ktoś na ogólnej był zatrudniony. Proponuje się dowiedzieć u źródła. Natomiast kilka lat temu był przypadek dziewczyny, która na ogólnej była formalnie zatrudniona u mamy, po to żeby mieć ZUS. KSSiP dowiedział się o tym jak już była na specjalistycznej, wyleciała z hukiem.

asdero napisał:
Pierwsze słyszę, żeby ktoś na ogólnej był zatrudniony. Proponuje się dowiedzieć u źródła. Natomiast kilka lat temu był przypadek dziewczyny, która na ogólnej była formalnie zatrudniona u mamy, po to żeby mieć ZUS. KSSiP dowiedział się o tym jak już była na specjalistycznej, wyleciała z hukiem.

Zupełnie inna sytuacja... Skoro miała ZUS to formalnie pracowała, podejmowała zatrudnienie. W czasie urlopu bezpłatnego obowiązki i prawa stosunku pracy są zawieszone. Okres urlopu bezpłatnego nie wlicza się do okresu zatrudnienia. Osoba pozostająca na urlopie bezpłatnym nie podlega ponadto zarówno ubezpieczeniom społecznym, jak i zdrowotnemu. Ta sprawa była już maglowana w KSSiP i potwierdzili, że można przebywać na urlopie bezpłatnym w trakcie odbywania aplikacji ogólnej. Chcecie to skierujcie oficjalne pismo do KSSiP, żeby Wam potwierdzili.

A coś prostszego - czy podczas odbywania aplikacji ogólnej można być jeszcze studentem?
Nigdzie nie znalazłam takiego zakazu, więc pytam o zdanie :)

MossK napisał:
A coś prostszego - czy podczas odbywania aplikacji ogólnej można być jeszcze studentem?
Nigdzie nie znalazłam takiego zakazu, więc pytam o zdanie :)

tylko za zgodą Dyrektora KSSiP

A dlaczego nie ? Jeśli dasz radę to połączyć logistycznie, moim zdaniem jak najbardziej :)
To samo tyczy się doktorantów.

Radzę sobie poczytać przepisy ustawy o KSSiP, na podstawie których będzie prowadzona aplikacja ogólna... a więc są to przepisy "starej" ustawy... Tam wszystkie kwestie są uregulowane, w tym możliwość wykonywania dodatkowego zatrudnienia czy studiowania.

neon777 napisał:
"W czasie aplikacji nie może wykonywać dodatkowego zatrudnienia lub zajęcia, z wyjątkiem zatrudnienia na stanowisku dydaktycznym, naukowo-dydaktycznym lub naukowym oraz zajęcia o charakterze naukowym, dydaktycznym lub publicystycznym, jeżeli wykonywanie tego zatrudnienia lub zajęcia nie przeszkadza w wykonywaniu obowiązków aplikanta"

Jasno jest napisane, że nie może "WYKONYWAĆ". Nie ma przepisów, które zakazują bycia zatrudnionym podczas odbywania aplikacji. To jest rzecz oczywista i praktykowana przez wielu aplikantów aplikacji ogólnej. Nikt im z tego powodu nie robił problemów. W pracy mają urlop bezpłatny i skupiają się tylko na aplikacji i o to dokładnie chodzi KSSiP, takie też jest ratio legis tego przepisu. Jeśli chcesz się zwalniać z pracy mając możliwość wziąć urlop bezpłatny to Twój wybór.

a ten przepis: - Aplikant nie może podejmować zatrudnienia lub zajęcia ....
nie można być zatrudnionym, wyraźnie jest zapisane .. nawiasem mówiąc, gdyby było można, łatwo jest manewrować, niby na urlopie bezpłatnym, a jednak istnieje możliwość wykonywania pracy i zarabiania .. niemniej jednak polecam każdemu indywidualnie się zapytać, aby pretensji nie było do nikogo

Ostatnia edycja:
aplikant2016 napisał:
a ten przepis: - Aplikant nie może podejmować zatrudnienia lub zajęcia ....
nie można być zatrudnionym, wyraźnie jest zapisane .. nawiasem mówiąc, gdyby było można, łatwo jest manewrować, niby na urlopie bezpłatnym, a jednak istnieje możliwość wykonywania pracy i zarabiania .. niemniej jednak polecam każdemu indywidualnie się zapytać, aby pretensji nie było do nikogo

Skoro nie widzisz różnicy pomiędzy sformułowaniem "podejmować zatrudnienie" a skutkami jakie wywołuje udzielenie pracownikowi urlopu bezpłatnego to chyba nie ma sensu dalej rozmawiać :) Nie wiem jakim cudem uważasz, że u pracodawcy, który udzielił Ci urlopu bezpłatnego możesz nadal oficjalnie pracować i pobierać wynagrodzenie, od którego odprowadzane są składki. W okresie urlopu bezpłatnego ulegają zawieszeniu prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy przecież:)

Nawet z cytowanego na wstępie przez Ciebie zdania- "Aplikant nie może podejmować zatrudnienia lub zajęcia" wprost wynika, że chodzi tutaj o faktycznie wykonywaną pracę lub ZAJĘCIE. A nie to, że nie można być zatrudnionym czy też ZAJĘTYM :)

Ale już więcej Cię nie będę przekonywał, bo to się żałosne robi :D Jeśli jesteś zainteresowana to dowiedz się osobiście w KSSiP to Cię uświadomią, ale nie wmawiaj ludziom, że nie mogą sobie brać urlopów bezpłatnych. Takich przypadków na ogólnej w roczniku 2016 jest kilkanaście.

Ostatnia edycja:
neon777 napisał:
Skoro nie widzisz różnicy ...

matko aż szkoda czasu, musisz przeczytać mój post raz jeszcze i zrozumieć jego sens ... można pracować na urlopie bezpłatnym, natomiast nic nie wspominałam o składkach itp. proszę cię, myślisz, że takie sytuacje się nie dzieją ...

ponadto, chodzi chyba o sens zatrudnienia a nie tylko wykonywania pracy, ale mogę się mylić.
"podejmować zatrudnienie" można rozumieć na wiele ... nie chodzi tylko o faktyczne wykonywanie ...

ps. nikomu nic nie wmawiałam, wręcz polecałam zadzwonić do KSSiP. Jeśli można, to przecież ja nie mam nic przeciwko.

Ostatnia edycja:
W następnym roku chyba muszą zrobić kazus z prawa pracy, żeby nie było takiego cyrku. :)

W czasie urlopu bezpłatnego w dalszym ciągu jesteś pracownikiem, pozostajesz zatrudniony, a to że faktycznie nie wykonujesz pracy, bo pracodawca (którego wciąż posiadasz!) zwolnił cię z jej wykonywania to kwestia drugorzędna. Ratio legis tego przepisu wyraźnie wskazuje na wyłączenie sytuacji, gdy ktoś ma jakiegoś pracodawcę w czasie odbywania aplikacji kssipowej i pozostawał w stosunku pracowniczego podporządkowania wobec kogokolwiek (wyj. praca naukowa etc.). Tyle teorii.

Jeżeli KSSiP zaakceptuje przypadek urlopu bezpłatnego(czego nie wykluczam), to dla aplikanta super, ale jest to absolutnie sprzeczne z ideą w/w przepisu.

p.s. Dzwonić do KSSiP to sobie można hobbistycznie, ale konieczny jest brak sprzeciwu Dyr. KSSiP. :)

Nie przejmujcie się aż tak tym zatrudnieniem. Jest bardzo duża szansa, że nikt nie będzie miał potrzeby wracać do "starej" pracy;)

Swoją drogą, 89Dominika ma rację choć przepis ten powinien być znowelizowany. Celem nie jest przecież brak stosunku pracy jako takiego ale gwarancja, żeby aplikant miał czas się uczyć a nie dorabiał sobie na boku do stypendium.

Przede wszystkim to ma być gwarancja niezależności aplikanta. :)

Nie chce mi się z Wami spierać bo dla mnie nie ma to żadnego znaczenia. Podjęcie zatrudnienia oznacza faktyczne wykonywanie pracy. Gdyby ustawodawca zakazywał aplikantom pozostawania w stosunku pracy to by to zawarł w ustawie. Na urlopie bezpłatnym pozostajesz w stosunku pracy jak najbardziej ale pracy nie wykonujesz. Właśnie taki był cel wprowadzenia tego przepisu, żeby aplikant poza odbywaniem aplikacji nie był absorbowany innymi zajęciami. Na urlopie bezpłatnym nie świadczysz pracy dla swojego pracodawcy... Jeśli nieoficjalnie jednak to robisz wtedy Dyrektor KSSiP ma podstawę do skreślenia z listy aplikantów.

Idąc Waszym tokiem myślenia ustawodawca chce, żeby aplikanci rzucili swoje aktualne posady i poszli na roczną aplikację, po której teoretycznie mogą znaleźć się na lodzie...
Jeśli wykażecie, że faktycznie na ogólnej nie wolno być na bezpłatnym to sporo osób wyleci w tym roku z aplikacji :) powodzenia

Tak, to nie ma znaczenia. Zgłoś to Dyrektorowi KSSiP i się przekonaj. Bo tylko jego brak sprzeciwu jest wiążący.

89Dominika napisał:
Tak, to nie ma znaczenia. Zgłoś to Dyrektorowi KSSiP i się przekonaj. Bo tylko jego brak sprzeciwu jest wiążący.

Nic nie muszę zgłaszać, w ubiegłym roku mój znajomy z pracy dostał się na ogólną i aktualnie ją odbywa a jednocześnie pozostaje w pracy na urlopie bezpłatnym. Też na wszelki wypadek zapytał się w KSSiP czy jest to dopuszczalne. Okazało się, że tak i nawet nie jest tutaj konieczna zgoda Dyrektora KSSiP.

Spoko, w razie problemów powołuj się na znajomego. Cudowna podstawa prawna. :D Bo litera prawa nie stoi po Twojej stronie, a jedynie usus (którego nie wykluczałam).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót