Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
89Dominika napisał:
Spoko, w razie problemów powołuj się na znajomego. Cudowna podstawa prawna. :D Bo litera prawa nie stoi po Twojej stronie, a jedynie usus (którego nie wykluczałam).

Widzisz różnicę pomiędzy podejmowaniem zatrudnienia a nawiązywaniem stosunku pracy? To jest według Ciebie to samo?

pytanie pomocnicze, czy okres urlopu bezpłatnego jest okresem zatrudnienia, czy wlicza się do okresu zatrudnienia?

Ostatnia edycja:
neon777 napisał:
Nic nie muszę zgłaszać, w ubiegłym roku mój znajomy z pracy dostał się na ogólną i aktualnie ją odbywa a jednocześnie pozostaje w pracy na urlopie bezpłatnym. Też na wszelki wypadek zapytał się w KSSiP czy jest to dopuszczalne. Okazało się, że tak i nawet nie jest tutaj konieczna zgoda Dyrektora KSSiP.

oczywiście, bo taka nieoficjalna informacja przez tel. jest wiążąca ...

aplikant2016 napisał:
oczywiście, bo taka nieoficjalna informacja przez tel. jest wiążąca ...

Skończcie z tymi zgodami. Jeśli ustawa zakazuje pozostawania w stosunku pracy to Dyrektor nie może wyrazić zgody na urlop bezpłatny... Przeczytaj post wyżej i odpowiedz sobie na tamte pytania... Sami znawcy kp widzę

neon777 napisał:
zgadzam się a czy jest okresem zatrudnienia?

nie, ale to też nie ma tutaj znaczenia. nie zalicza się go do okresu zatrudnienia w jakimś celu, np. by nie płacić składek, nie ma ubezpieczenia zdrow. itp. ale nadal jesteś w zatrudnieniu.
nie ma sensu się nad tym rozpisywać, bo każdy ma swoje zdanie, ja bym nie ryzykowała w ten sposób.

dodam na marginesie, że urlop bezpłatny dla młodocianych jest zaliczany do okresu zatrudnienia....

Ostatnia edycja:
aplikant2016 napisał:
nie, ale to też nie ma tutaj znaczenia. nie zalicza się go do okresu zatrudnienia w jakimś celu, np. by nie płacić składek, nie ma ubezpieczenia zdrow. itp. ale nadal jesteś w zatrudnieniu.
nie ma sensu się nad tym rozpisywać, bo każdy ma swoje zdanie, ja bym nie ryzykowła w ten sposób.

Przeczytaj co napisałaś... okres urlopu bezpłatnego jest okresem pozostawania w stosunku pracy ale nie jest okresem zatrudnienia a potem "NADAL JESTEŚ W ZATRUDNIENIU"... Chyba sama sobie przeczysz i się pogubiłaś w swoim "wydaje mi się", poczytaj najpierw jakiś komentarz do kp... Interesowałem się trochę tym tematem, bo na pierwszy rzut oka też mi się wydawało, że aplikant aplikacji ogólnej musi się zwolnić z pracy. Pewni aplikanci mnie tutaj jednak oświecili i wskazali odpowiednie przepisy. I tak z całą pewnością osoby, które są w takiej sytuacji zwrócą się do KSSiP o udzielenie informacji czy faktycznie mogą brać urlop bezpłatny i słusznie.
Jeśli ktoś uważa, że okres zatrudnienia jest tożsamy z okresem pozostawania w stosunku pracy to aplikacja może okazać się trudna.

aplikant2016 napisał:
dodam na marginesie, że urlop bezpłatny dla młodocianych jest zaliczany do okresu zatrudnienia....
teraz traktujesz tak samo urlop bezpłatny młodocianych (jeden z kilku wyjątków od zasady) z urlopem bezpłatnym na podnoszenie kwalifikacji zawodowych dla pracownika pracującego np. w gminie. Świetnie, pośmiałem się trochę :)

Ostatnia edycja:
neon777 napisał:
jeśli jesteś w stosunku pracy to jesteś zatrudniony, tylko okres urlopu nie będzie zaliczał się do tego okresu zatrudnienia, nie chodzi o to, że nie jesteś zatrudniony. Nie zarejestrujesz się w PUP jako bezrobotny gdybyś pozostawał na urlopie bezpłatnym, więc co jesteś zatrudniony czy nie ? Sam poczytaj ....

Świetnie, pośmiałem się trochę :)[/QUOTE]

super, ja się śmieję cały czas ...

Ostatnia edycja:
teraz traktujesz tak samo urlop bezpłatny młodocianych (jeden z kilku wyjątków od zasady) z urlopem bezpłatnym na podnoszenie kwalifikacji zawodowych dla pracownika pracującego np. w gminie. Świetnie, pośmiałem się trochę :)[/QUOTE]

podałam jako przykład, nie ważne że odstępstwo, nie napisałam, że traktuje tak samo. wydaje mi się, że nie czytasz ze zrozumieniem moich postów. zakończę tę rozmowę, gdyż nie ma sensu. Jeśli uważasz, że możesz, weź urlop bezpłatny, nikt ci nie broni. i po problemie

Ostatnia edycja:
aplikant2016 napisał:
podałam jako przykład, nie ważne że odstępstwo, wydaje mi się, że nie czytasz ze zrozumieniem moich postów. zakończę tę rozmowę, gdyż nie ma sensu. Jeśli uważasz, że możesz, weź urlop bezpłatny, nikt ci nie broni. i po problemie

To nie ja się dostałem na aplikację, wiec problemu takiego nie mam. Też z rok temu upierałem się, że to jest niedopuszczalne ale się zdziwiłem później:) Teraz dobrze wiem, że zakaz ustawowy dla aplikantów dotyczy faktycznie wykonywanej pracy bądź innych zajęć. Jeśli aktualnie pracujesz i dotyczy Cię ta kwestia to pewnie niedługo się tego dowiesz, ale z Twoich wypowiedzi raczej wnioskuję, że nie masz tego problemu, bo z całą pewnością byś bardziej wnikliwie zbadała temat przed wypisywaniem swoich "wydaje mi się" :) Tak na marginesie przyjmując Twoją wykładnię należy uznać ustawodawcę za kompletnego debila, który dopuszcza udzielenie zgody przez Dyrektora KSSiP aplikantowi ogólnej na jednoczesne kontynuowanie studiów np. na ekonomii a już w żadnym razie nie pozwala mu pozostawać na urlopie bezpłatnym, podczas którego nic nie robi na rzecz pracodawcy :D Niezła głupota no ale można się przy tym upierać, pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

neon777 napisał:
z Twoich wypowiedzi raczej wnioskuję, że nie masz tego problemu ...

źle wnioskujesz, chyba nie czytasz moich postów ze zrozumieniem. ale nie ma co dyskutować na ten temat. każdy zrobi jak uważa za poprawnie ... pozdrawiam

co do ustawodawcy, to nie jeden raz wychodziły buble, więc nie opierałabym się na racjonalnym prawodawcy

Ja szanuję Twoje zdanie, bo kiedyś myślałem w miarę podobnie. Oświecił mnie fragment nagrania z prac komisji lub podkomisji, która zajmowała się tą ustawą odnośnie tych zakazów pracowniczych. Niestety szukałem teraz go, żeby wkleić link ale nie mogę znaleźć. Z tego co wiem to kilku aplikantów z rocznika 2016 było też osobiście u Dyrektora KSSiP i dopytywało się o te sprawy. Dostali zapewnienia, że mogą brać urlopy bezpłatne. Także rozumiem wątpliwości w tym zakresie i z całą pewnością osoby zainteresowane przed rozpoczęciem aplikacji będą chciały uzyskać jakieś oficjalne potwierdzenie. I dobrze, zawsze lepiej mieć podkładkę na wszelki wypadek.

neon777 napisał:
Ja szanuję Twoje zdanie, bo kiedyś myślałem w miarę podobnie. Oświecił mnie fragment nagrania z prac komisji lub podkomisji, która zajmowała się tą ustawą odnośnie tych zakazów pracowniczych. Niestety szukałem teraz go, żeby wkleić link ale nie mogę znaleźć. Z tego co wiem to kilku aplikantów z rocznika 2016 było też osobiście u Dyrektora KSSiP i dopytywało się o te sprawy. Dostali zapewnienia, że mogą brać urlopy bezpłatne. Także rozumiem wątpliwości w tym zakresie i z całą pewnością osoby zainteresowane przed rozpoczęciem aplikacji będą chciały uzyskać jakieś oficjalne potwierdzenie. I dobrze, zawsze lepiej mieć podkładkę na wszelki wypadek.

być może masz rację, nie twierdzę w 100% że nie, ale mi się to wydaje nieracjonalne, gdyż mając w rzeczywistości pracodawcę łatwo można ten zakaz obejść, np. pracując w dalszym ciągu, rzekomo będąc na bezpłatnym, a do tego pracodawca zaoszczędzi na składkach itp. ale postaram się dowiedzieć dokładnie i oficjalnie, to wtedy przekażę info. pozdrawiam

Wątek wynagrodzenia zniknął. Odpowiedź na pytanie o wybór miejsca praktyki też. :wow:

zauważyłem. Chyba moderator zakwalifikował ów wątek jako wykraczający poza temat dyskusji? :-o Nie do końca rozumiem ale ufam, że za chwile wklejony zostanie regulamin forum. peace!

Szkoda, że reakcja moderatora ma miejsce w tej sytuacji, kiedy nie występuje przypadek odbiegania w znaczący sposób od głównego tematu dyskusji dotyczącego konkursu na aplikacje i tego co implikuje ów konkurs. Stosując taką logikę powinno się usuwać co drugi post i co drugi temat na forum.
cuius regio eius religio.

Wysokość Waszych zarobków nie mieści się w zakresie tego forum. Koniec dyskusji.

Pragnę przypomnieć, że przymiot "prawne" forum dotyczy także kwestii formalnych/proceduralnych, takich które poruszone zostały w usuniętych postach- moim i otrzymanej odpowiedzi od użytkownika 89Dominika@, które są ściśle związane z wątkiem tej dyskusji.

Mój post dotyczył kwestii "wynagrodzenia"- stypendium aplikanckiego i oczekiwań lub możliwości wzrostu w końcu tej kwoty w tym roku. Ponadto pytałem się o procedurę dotyczącą deklaracji miejsca odbywania aplikacji. Moderato usunął i jedno i drugie. Brawo! Gdzie można się odwołać? :beer:

10 stron dywagacji o urlopie bezpłatnym-ok, jedno pytanie o miejsce odbywania aplikacji-bee.

Cytując sławną wypowiedź z TVP: to jest dom wariatów. :razz:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót