Konkurs na fb

• Autor wątku Autor wątku konkurs12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konkurs12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, zrobiłem konkurs na FB gdzie zadaniem było wstawienie zdjęcia wymarzonego domu lub mieszkania. Ludzie zaczęli wstawiać zdjęcia głównie z biur projektowych.
No i odezwała się przemiła Pani, która twierdzi, że za wybór zwycięzcy, który nie posiada praw autorskich do zdjęcia lub obrazka ja będę miał problemy.
Jak to wygląda w takiej sytuacji?

Twoja odpowiedzialność zależy od wielu okoliczności i w żaden sposób nie może być tak jednoznacznie wyznaczona.

LeszsekS napisał:
Twoja odpowiedzialność zależy od wielu okoliczności i w żaden sposób nie może być tak jednoznacznie wyznaczona.
Od jakich okoliczności?

Na przykład od regulaminu konkursu, dalej od Twojego wpływu na udostępniane zdjęcia, itd., itp.. Co do zasady pokrzywdzony może wysuwać żądania wobec wszystkich naruszycieli.

LeszsekS napisał:
Na przykład od regulaminu konkursu, dalej od Twojego wpływu na udostępniane zdjęcia, itd., itp.. Co do zasady pokrzywdzony może wysuwać żądania wobec wszystkich naruszycieli.

W regulaminie nie ma, że uczestnik musi posiadać prawo do zdjęcia.
Zwycięzca zostanie wybrany przez komisję konkursową na zasadzie subiektywnej oceny. Kurczę to muszę sprawdzić czy zwycięzca posiada prawo do zdjęcia?

konkurs12 napisał:
... Kurczę to muszę sprawdzić czy zwycięzca posiada prawo do zdjęcia?
Dla zachowania należytej ostrożności jak najbardziej tak bo jako organizator konkursu możesz zostać wciągnięty zarówno w sprawę cywilną jak i karną.

LeszsekS napisał:
Dla zachowania należytej ostrożności jak najbardziej tak bo jako organizator konkursu możesz zostać wciągnięty zarówno w sprawę cywilną jak i karną.
Dziękuję. Ostatnie pytanie: czy ja ponoszę odpowiedzialność za to, że ludzie wstawiają zdjęcia, do których nie mają praw? Zakładam, że wybiorę osobę, która nie łamie prawa. Co z tymi komentarzami, które zawierają zdjęcia "kradzione"? Usuwać je czy jak po prostu nie wezmę ich pod uwagę przy wyborze zwycięzcy to będzie ok?

konkurs12 napisał:
Dziękuję. Ostatnie pytanie: czy ja ponoszę odpowiedzialność za to, że ludzie wstawiają zdjęcia, do których nie mają praw? ...
Jeśli uznać Ciebie za administratora treści związanych z konkursem to możesz ponieść. Skoro masz uzasadnione wątpliwości co do legalności korzystania z cudzego utworu powinieneś temu przeciwdziałać.

LeszsekS napisał:
Jeśli uznać Ciebie za administratora treści związanych z konkursem to możesz ponieść. Skoro masz uzasadnione wątpliwości co do legalności korzystania z cudzego utworu powinieneś temu przeciwdziałać.
Jeżeli konkurs jest na Facebooku to czy Facebook nie jest administratorem treści?

Ostatnia edycja:
Nie do końca, to konkretny użytkownik administruje swoją część. Sprawdź nawet w ustawieniach.

Powrót