Konkurs na referendarza sądowego a teksty aktów prawnych

• Autor wątku Autor wątku Adlen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Adlen

Adlen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Szanowni Państwo będę startowała w konkursie na referendarza. Co do samego egzaminu nie mam wątpliwości, choć akurat kazusy z prawa karnego i ksiąg wieczystych mogą być dla mnie problematyczne.

Na egzaminie nie będzie można korzystać z urządzeń elektronicznych ani własnych
tekstów aktów prawnych. Tekst aktów prawnych udostępni Komisja na czas rozwiązywania kazusów.

Co po powyższego mam pytanie. Zakładam, że każdy Sąd może robić inaczej, czy wiedzą Państwo czy to są wyciągi z tych aktów, czy całe akta prawne? Zakwalifikowało się 20 osób, po 10 w grupie, wydaje mi się to jednak sporo kodeksów jak na mały sąd.

Trudno stwierdzić, jakie procedury są w tym konkretnym sądzie. Jeżeli teksty aktów prawnych będą udostępnione to nie martwiłbym się na zaś.

Powodzenia na egzaminie :)

Oraculium napisał:
Trudno stwierdzić, jakie procedury są w tym konkretnym sądzie. Jeżeli teksty aktów prawnych będą udostępnione to nie martwiłbym się na zaś.

Powodzenia na egzaminie :)
Z innego źródła uzyskałam informacje, że przy konkursach zbierają kodeksu od pracowników sądu. Zobaczymy jak będzie :)

Ciekawostka: w pewnym sądzie pytanie na teście na stażystę dotyczyło podania imienia i nazwiska obecnego prezesa sądu... ;)

Powrót