Konsekwencje kradzieży wódki za 40 zł w sklepie

• Autor wątku Autor wątku Danzetsu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Danzetsu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Mam taka sprawe, ze rok temu otrzymalem wyrok w zawieszeniu za przywlaszczenie mienia!;/

A teraz w ostatnich dniach przytrafila mi sie zla przygoda. Zostalismy zmuszeni przez nie znane nam osoby do kradziezy. Otoz bedac w sklepie ze znajomym, znajomy ten ukradl 0,7 wodki w cenie 40 zl. Po czym zostalismy zauwazeni przez personel sklepu, ale nie zostalismy zlapani. Ale po nie spelna godzinie wrocilismy do tego sklepu i oddalismy ta butelke wodki w nie naruszonym stanie. Ale kierownik sklepu, chce ta kradziez zglosic na policje. ;/

I teraz mam pytania:
1. Jaka kara mi za to grozi i czy wogule grozi. Przypominam mam wyrok w zawieszeniu.
2. Oddalismy ta butelke wodki...a w dodatku kradziez ta nie przekraczala kwoty 200 zl. Czy to ma jakies znaczenie dla policji?
3. Butelke ta ukradlismy w sobote i oddalismy w sobote. A kierownik sklepu ma zamiar zglosic ta kradziez na policje dopiero we wtorek. Czy tak mozna?
4. Jestesmy (prawdopodobnie) nagrani na kamery w sklepie...czy to ma znaczenie dla tej sprawy. Jezeli personel nie zlapal nas z ta butelka?

RE: Kradziez...Oddanie...Co grozi? Prosze o pomoc.

Może to nieładnie, iż odsyłam Forumowicza zamiast dawać gotowe odpowiedzi, ale nie mam czasu. Lepsza poza tym taka porada niż żadna.
1. Kradzież poniżej 250 zł stanowi wykroczenie. Co ci grozi to musisz zobaczyć w części szczególnej kodeksu wykroczeń.
3. Wszystkie okoliczności należy brać pod uwagę.
4. Ma to znaczenie dowodowe.
Wyrok w zawieszeniu mogą teoretycznie odwiesić, ale biorąc pod uwagę sądową linię orzeczniczą jest to bardzo mało prawdopodobne.

ad 1. Art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń: Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych,podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
Natomiast co do wyroku w zawieszeniu, to nie wydaję mi się, aby Wasze zachowanie stanowiło rażące naruszenie porządku prawnego i stanowiło przesłankę fakultatywnego zarządzenia wykonania kary.

ad 2. Oddanie tej butelki ma oczywiście znaczenie, ale dla wymiaru kary, a nie dla dokonania samego wykroczenia. Kwota poniżej 250 zł (a nie 200) przesądza, iż czyn ten jest wykroczeniem, a nie przestępstwem.

ad 3. można

ad 4. Nagranie z kamer przemysłowych jest dowodem w tej sprawie pozwalającym na zrekonstruowanie tego zajścia w sklepie i na Waszą identyfikację więc ma oczywiście znaczenie. Personel nie musiał Was złapać "za rękę".

Powrót