Konsekwencje niezaplacenia mandatu

• Autor wątku Autor wątku szymonpoland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymonpoland

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam
Jakie sa konsekwencje niezaplacenia mandatu:
a) w terminie 7 dni od popelnienia wykroczenia drogowego
b) jestem osoba niepracujaca(student) - czy mozna ode mnie wyegzekwowac pieniadze (w jaki sposob)?
c) kiedy mandat ulega przedawnieniu?
Pozdrawiam, Szymon

o nieplaceniu mandatów było już tyle na forum ,ze wystarczy poszukac....

Przejrzalem tematy na forum - niestety ryzyko dosc duze, w pon ide zaplacic mandat(300zl ;( ). Mam jeszcze jeden dylemat i nie chce rozpoczynac nowego tematu.
W momencie 'zlapania' policjant mnie sie spytal czy wiem za co dostalem mandat. Ja powiedzialem, ze nie wiem i w/g mnie nie popelnilem przesrepstwa. On mi odpowiedzial, ze zabiera mi prawo jazdy(troche zbaranialem). W radiowozie stwierdzil, ze skoro nie zgadzam sie z jego wersja wydarzen to mi zabiera prawo jazdy. Ja odpowiadam, ze dobra chce placic mandat a moja prywatna opinia to cos do czego mam prawo. W koncu laskawie sie spytal czy sie zgadzam z mandatem odpowiedzialem, ze tak i mi go w koncu wypisal. Czy przypadkiem zachowanie policjanta nie bylo nieodpwiednie(wmawanie czegos). Czy mial prawo mi zabrac prawo jazdy nawet gdybym nie zgadzal sie z mandatem?

a czego dotyczyl ten mandat (za co)? jaka była podstawa zatrzymania dokumentu?

Hej wyprzedzanie przed przejsciem dla pieszych i przejechanie linii P-21(czyli tzw. martwego pola). Jaka byla podstawa to nie wiem!!!(nie mialem zadnych punktow karnych na koncie). Policjant stwierdzil, ze skoro nie wiem za co dostaje mandat(bo nie wiedzialem, te przejscie dla pieszych jest w srodku pola i nie zwrocilem na niego uwagi i pewnosci nie mam czy wjechalem na linie P-21 czy tylko ja 'musnalem') to znaczy, ze sie z nim nie zgadzam. Stwierdzil, ze za tydzien bedzie rozprawa sadowa(sic!)skoro kwestionuje popelnienie wykroczenia i musi mi zabrac prawo jazdy, w koncu powiedzialem zeby sie nie wyglupial i wypisywal mandat. Czy przypadkiem nie bylo to wykrozstanie stanowiska ?

Druga sprawa zwiazana z (nie)platnoscia za mandat - chyba malo prawdopodobne, zeby komornik zajmowal majatek warty 300 zl?

[cytat="szymonpoland"]

... chyba malo prawdopodobne, zeby komornik zajmowal majatek warty 300 zl?[/cytat] bardzo prawdopodobne....

No OK
A co z policjantem? Czy zachowywal sie zgodnie z prawem? Czy faktycznie mogl mi zatrzymac prawo jazdy?

[cytat="szymonpoland"](...)Stwierdzil, ze za tydzien bedzie rozprawa sadowa(sic!)(...)[/cytat]
Ciekawe gdzie są tak ekspresowe terminy :?: :)
[cytat="szymonpoland"]No OK
A co z policjantem? Czy zachowywal sie zgodnie z prawem? Czy faktycznie mogl mi zatrzymac prawo jazdy?[/cytat]
Troszkę poniosło kontrolującego funkcjonariusza :) nie miał prawa zatrzymać prawa jazdy, za wykroczenia popełnione nie grozi zakaz prowadzenia pojazdów (o ile to wszystkie popełnione wtedy wykroczenia :) .
[lex:2rcx7q28]Dz.U.2007.109.756 (U) Kodeks wykroczeń.
Art. 92. § 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego,podlega karze grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto w celu uniknięcia kontroli nie stosuje się do sygnału osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego, nakazującego zatrzymanie pojazdu,podlega karze aresztu albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

Art. 97. Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,podlega karze grzywny do 3 000 złotych albo karze nagany.[/lex:2rcx7q28][lex:2rcx7q28]Dz.U.2005.108.908 (U) Prawo o ruchu drogowym.
Art. 135. 1. Policjant: (...)
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów. (...)[/lex:2rcx7q28]

Powrót