Konsekwencje odrzucenia skargi.

• Autor wątku Autor wątku GOd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GOd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Czy WSA do którego trafiła skarga na Radę Miejską odrzuci ją jeżeli pismo moje wzywające organ (radę miejską) skierowałem do Przewodniczącego Rady?
Co zrobić aby skarga nie została odrzucona. Czy nie opłacenie - ponieważ najprawdopodobniej sąd oddali skargę - spowoduje jakieś konsekwencje?
Pozdrawiam
GOd

Nie dostałeś wezwania do uiszczenia wpisu, bo twoja skarga zostanie odrzucona na podstawie art. 58 1 pkt 1 p.p.s.a.
Nie pobranie wpisu wynika z art. 222 p.p.s.a.
Na "Radę Miejską" skarga nie przysługuje (chyba, że skarżyłeś uchwałę - akt prawa miejscowego lub inny akt z zakresu administracji publicznej; art. 3 2 pkt 5 lub 6).

Witam!
Oczywiście że to pomyłka. Skargę złożyłem na uchwałę rady. Jednak w odpowiedzi na skargę rada wniosła o odrzucenie skargi z powodu nie wezwania do usunięcia naruszenia organu - Rady Miasta tylko skierowanie pisma do jej przewodniczącego. Czy ma to znaczenie że rada zapoznała się z treścią skargi na sesji i podjęła decyzję o odpowiedzi opracowanej przez komisję oraz Panią naczelnik wydziału. Treść odpowiedzi nie była dla mnie satysfakcjonująca i złożyłem skargę za pośrednictwem rady do WSA.
Rada powołała się na art.101 ustawy o samorządzie gminnym w którym nie ma nic o formie wezwania do usunięcia naruszenia a faktycznie została zapoznana z moimi zarzutami.
Co dalej czy po wezwaniu do uiszczenia opłaty lepszym rozwiązaniem jest jej nieuiszczenie, czy po odrzuceniu będę mógł ponownie rozpocząć procedurę skargową?

GOd napisał:
Witam!
Oczywiście że to pomyłka. Skargę złożyłem na uchwałę rady. Jednak w odpowiedzi na skargę rada wniosła o odrzucenie skargi z powodu nie wezwania do usunięcia naruszenia organu - Rady Miasta tylko skierowanie pisma do jej przewodniczącego. Czy ma to znaczenie że rada zapoznała się z treścią skargi na sesji i podjęła decyzję o odpowiedzi opracowanej przez komisję oraz Panią naczelnik wydziału. Treść odpowiedzi nie była dla mnie satysfakcjonująca i złożyłem skargę za pośrednictwem rady do WSA.
Rada powołała się na art.101 ustawy o samorządzie gminnym w którym nie ma nic o formie wezwania do usunięcia naruszenia a faktycznie została zapoznana z moimi zarzutami.
Co dalej czy po wezwaniu do uiszczenia opłaty lepszym rozwiązaniem jest jej nieuiszczenie, czy po odrzuceniu będę mógł ponownie rozpocząć procedurę skargową?

Wycofaj skarge z WSA i wystap do Rady Gminy z wezwaniem o usuniecie naruszenia prawa argumentujac dobrze. Nastepnie po 30-60 jezeli rada gminy nie uwzgledni twojej skargi o usuniecie naruszenia prawa, ponownie zloz skarge do WSA na uchwale rady gminy. Tak mnie sie wydaje.

Powrót