Konserwator zabytków POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku jaMes198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaMes198

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Napisałem do konserwatora zabytków prośbę o opinię projektu budowlanego nowego domu jednorodzinnego, gdyż moja działka leży w strefie ochrony konserwatorskiej, dostałem opinię odmowną po terminie ok 40 dni od złożenia wniosku. ( czy po 30 dniach decyzja powinna być automatycznie pozytywna? )

Opinia w mojej ocenie była pisana "z góry " negatywna, nie patrząc na miejscowy plan zagospodarowania gdzie projekt spełnia wszystkie wymagania MSC dlatego napisałem odwołanie od tej opinii i złożyłem u Konserwatora Zabytków. Umówiłem się na wizytę w terenie aby potwierdzić między innymi to iż większość budynków leżących w strefie ochronnej mają dachy wielospadowe , a Konserwator Zabytków odrzucił mój projekt zabraniając dachu wielospadowego.

Dziś mija 31 dni od złożenia odwołania od decyzji, zero kontaktu, brak odpowiedzi telefonicznej. Brak wizyty w terenie czekam 3 tygodnie na jakikolwiek kontakt.

Co mogę zrobić, jak postępować w takim przypadku, jakie mam możliwości?

PROSZĘ O POMOC!

Niedawno uchwalony MPZP dopuszcza dach jaki jest w projekcie czyli wielospadowy od 35-45 stopni, natomiast KZ argumentuje absurdalnie że MPZP nakazuje dachy jedynie dwuspadowe, dlatego odwołałem się od decyzji. Problemem jest jednak to, że nic sobie z odwołania nie robią i pytanie jakie są moje możliwości w związku z tym

Pod ich decyzja nie masz drogi odwoławczej podanej?
Na bazie jakich art. KZ sie tam powołuje.

Dostał Pan w ogóle decyzję, czy tylko jakąś opinię lub zalecenia konserwatorskie?

Problem rozwiązany, w końcu odpisali pozytywnie. Dzięki za chęci

Powrót