konsole w miejscu publicznym

• Autor wątku Autor wątku loois21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loois21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
nie wiem czy to jest dobry dział na tego sprawy, jeżeli nie to z góry przepraszam. Jeżeli chodzi o moje pytanie to jest następujące: czy jest jakieś prawo regulujące wykorzystywanie konsol do gier komputerowych w miejscach publicznych. Czy potrzebne jest wykupienia jakiegoś abonamentu ewentualnie uzyskanie jakiegoś pozwolenia na wykorzystanie ich w miejscu publicznym: baru, restauracji itp..

Nie udało mi się odnaleźć żadnego zapisu w UPAiPP zakazującego podobnej działalności.
Możliwe, że jest to regulowane przez licencję na oprogramowanie do tychże konsol. Jednak szczerze wątpię, ponieważ takie ograniczenia nakładane są na ilość maszyn, na których będzie ono używane.
A więc z tego, co wiem, możesz sobie postawić takie konsolki w miejscu publicznym i różni ludzie mogą na nich grać - nie powinieneś mieć z tego tytułu żadnych nieprzyjemności.

Pozdrawiam. :)

Freewolny napisał:
Nie udało mi się odnaleźć żadnego zapisu w UPAiPP zakazującego podobnej działalności.
Możliwe, że jest to regulowane przez licencję na oprogramowanie do tychże konsol. Jednak szczerze wątpię, ponieważ takie ograniczenia nakładane są na ilość maszyn, na których będzie ono używane.
A więc z tego, co wiem, możesz sobie postawić takie konsolki w miejscu publicznym i różni ludzie mogą na nich grać - nie powinieneś mieć z tego tytułu żadnych nieprzyjemności.

Pozdrawiam. :)

Jest to nielegalne.
żadna gra,którą masz w sprzedaży, nie ma licencji na wykorzystywanie komercyjne.
Musisz mieć specjalne umowy z producentami gier,na działalność i wykorzystywanie komercyjne oprogramowania.

A, no właśnie. Jeśli chodzi o stawianie konsol, to wszystko jest OK, tylko te gry nieszczęsne... Nie spojrzałem do licencji gier i stąd wyniknął mój błąd... Przepraszam autora tematu.

co do samych konsol, to wcale nie jestem przekonany, czy nie są sprzedawane wyłącznie do użytku domowego (osobistego). Należałoby przeczytać wszystkie dokumenty które są przy nowo sprzedawanej konsoli lub zapytać się autoryzowanego przedstawiciela producenta danej konsoli. Jest w nich oprogramowanie systemowe - więc sprawa może wyglądać podobnie, tak jak to się ma w przypadku systemów operacyjnych MS - wolno je w ogólności wykorzystywać do użytku własnego oraz komercyjnie, ale za wyjątkiem najmu czy dzierżawy (czyli tak, jak planowane wykorzystanie konsol) - gdzie potrzebne są dodatkowe licencje.

Ostatnia edycja:
Powrót