konsorcjum prawno finansowe VERTUS S.A

• Autor wątku Autor wątku enselexionn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
enselexionn

enselexionn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
tydzień temu otrzymałam pismo zwykłym listem z tego Konsorcjum z zawiadomieniem o wszczęciu procedury sądowo-egzekucyjnej w imieniu wierzyciela Miejski Zakład Komunikacji w moim mieście.Sprawa jest z dnia 3-08-2016r. i jest napisane, że ostatecznie wzywają mnie do zapłaty dobrowolnej do dnia 5-12-2016r czyli do jutra. :( co się stanie jeśli im nie zapłacę ? komornik przyjdzie do domu ? najgorsze jest to, że jestem w ciąży i nigdzie nie pracuję jestem na bezrobociu nie zarabiam ani grosza mieszkam u mamy i tu również jestem zameldowana. mam pytanie czy oni mogą sobie wejść do domu mojej mamy i zabrać coś na kwotę tego mandatu z MZK ? nie wiem co robić..boję się...a teraz tym bardziej nie powinnam się stresować bo to może dziecku zaszkodzić. proszę o pomoc .

Do komornika jeszcze daleko. Ale im dłużej będziesz zwlekać tym większe koszty Cię czekają. Zatem załatw to sobie

wpłać 10 zł, jeśli nie masz 10-ciu to wpłać 5 zł. Jeśli wpłacisz, prawdopodobnie nie skierują sprawy dalej. I systematycznie tak wpłacaj, małe kwoty, ale wpłacaj. Zadzonią to powiedz jaka jest Twoja aktualna sytuacja. Na początku dostaną czkawki, ale kiedy zauważą, że traktujesz to poważnie poczekają na całość należnej kwoty. Co się stanie jeśli nie wpłacisz? Sprawa trafi do sądu - dojdą dodatkowe opłaty, następnie dojdą opłaty komornika i twój dług urośnie do ok 800 zł. I tylko będzie rósł.
10 zł.

dziękuję bardzo za odpowiedź ! teraz będę wiedziała jak sobie poradzić, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. jeszcze raz dziekuję !!!! :)

@Alladyn_A to z doświadczenia? Bo w moim mieście od razu sprawa leci do sądu, a potem komornik, nikt za wpłacanie po 10 zł nie będzie tego przeciągać.

To jest jakiś powszechnie panujący mit, że wpłata jakiejkolwiek kwoty wstrzyma działania egzekucyjne. Słyszałem również twierdzenie, że sąd nie wyda nakazu zapłaty bo widzi "wolę spłaty"...

Wierzę w ludzi, kobieta nie ma dochodów, spodziewa się dziecka, i jest wola spłaty, zawsze to inaczej w sądzie wygląda. Nadal wierzę, że tak nisko nie upadliśmy, chyba że sędzia nie czytał/a "Nędzników". Póki co, przestałem wierzyć w windykatorów i ich szefów, Ci pozbyli się sumień.

Wysokie masz do zadłużenie ?
Wpłacanie jakichkolwiek kwot , na pewno zmniejszy twój dług (trzymaj wszystkie pokwitowania wpłat) ale nie powstrzyma to wierzyciela przed złożeniem pozwu o zapłatę.

prawie 160 zł za jazdę bez ważnego biletu . ehh .

Nie jest to suma nie do ogarnięcia ,poproś rodzinę i spłać , znajomych , przyjaciół , nie warto tego przeciągać i dopuścić do nakazu zapłaty.

teraz przed świętami, dużo osób ma wydatki także wiem, że łatwo nie będzie a moja rodzina kokosów nie zarabia. spróbuję to jakoś załatwić , postaram się przynajmniej .

Powrót