Konsultant Vectry zamówił mi niechciane usługi

• Autor wątku Autor wątku lokibb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lokibb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.
28 października dzwoniłem na infolinię Vectry w celu przeniesienia usług (tv + net) z miasta A do miasta B. Konsultant zirytowany moim brakiem chęci przedłużenia umowy lub rozszerzenia zakresu usług popełnił błąd (?) i do mojego konta w Vectrze dodał nową usługę, pod adresem w mieście B. W tej chwili widzę, że mam dodany internet 300 Mb/s w cenie 64,99zł w umowie na rok (!). W żadnym momencie rozmowy nie wyraziłem chęci takiego działania. Podana usługa widnieje w statusie "zamówiony". Zatem mam dwie umowy. Umowa nr 1 - ta którą chcę kontynuować, ale w innym mieście. Umowa nr 2 - potworek na którego nie wyrażałem zgody.

Wczoraj miała odbyć się wizyta montera, który miał odebrać modem używany wcześniej w mieście A i wydać nowy (do cały czas trwającej umowy, którą chcę kontynuować - czas trwania do końca lutego 2023). Mimo zgłoszenia sprawy na infolinii, brak jakiegokolwiek odzewu, toteż pytanie co robić?

Czy powinienem asekuracyjnie wysłać odstępienie od umowy zawartej na odległość, mimo że de facto żadnej nie zawierałem? W mailu od Vectry z dnia 28 października otrzymałem podziękowanie za "zmianę warunków umowy". _W załączniku, na podstawie otrzymanej zgody, przesyłamy Potwierdzenie Zmiany Warunków Umowy._ Do maila nie dołączono rzeczego potwierdzenia zmiany warunków, jedynie jakieś ogólnodostępne cenniki. Czy taki sposób zawarcia umowy jest w ogóle legalny? Konsultant w dziale reklamacji twierdził, że umowa zostałaby zawarta dopiero przy podpisaniu papierów przyniesionych przez montera, ale w obliczu tej sytuacji nie wierzę ich słowom.

Powrót