Konta premium w grze a podatki

• Autor wątku Autor wątku Wojtek4410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtek4410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kazano mi założyć nowy temat to zakładam:P

Prowadze grę internetową z możliwością zakupienia konta premium, jednak nie wiem czy konieczne jest prowadzenie działalności gospodarczej gdy dochody nie przekraczają 2000 zł/ rok . W związku z tym, czy musze prowadzić działalność gospodarczą przy takich zarobkach? No i jaka jest wolna kwota od podatków w takim przypadku?

Dołączam sie do pytania, bo też jestem tym zainteresowany.

Prowadzenie działalności nie ma związku z wysokością osiąganych dochodów - wiele firm ponosi straty (czyli ma 'dochody' na minusie), a mimo to są firmami. To, czy jest to działalność gospodarcza, zależy głównie od tego, czy coś jest wykonywane w celach zarobkowych oraz w sposób ciągły. Jeśli tak (na oba pytania), to należy to zgłosić jako działalność gospodarczą.

Dzieki za info Nakago.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Do tej pory gre pisalem hobbystycznie (nie pobieralem oplat), wiec zakladam, ze prawa nie zlamalem.
Czy zgodne z prawem bedzie, jak gre sprzedam teraz firmie (za mniej niz 1000,00PLN), a pozostane jej administratorem i bede w jakis sposob pobieral wynagrodzenie za jej (gry) administracje i poprawki?
Mam na mysli tu zatrudnienie np na 1/30 etatu?

Nakago napisał:
To, czy jest to działalność gospodarcza, zależy głównie od tego, czy coś jest wykonywane w celach zarobkowych oraz w sposób ciągły. Jeśli tak (na oba pytania), to należy to zgłosić jako działalność gospodarczą.
No ok, ale jeśli gre bym sobie napisał w celach rozrywkowych i darmowych a konta premium były by tylko czymś w rodzaju dodatku :?:
Jeszcze jedno pytanko. Jak się to ma także do reklam na stronie?
Chodzi mi o płatne reklamy, reklamy sponsora, partnerów, itp., itd.
Można to jakoś zrobić jako osoba fizyczna czy trzeba zakładać firmę?

Powrót