Kontakt z firmą windykacyjną (KGPN) i sądem

• Autor wątku Autor wątku Keiko82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Keiko82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, otrzymałem sms od kgpn w sprawie jakiegoś absurdalnego zadłużenia. Przeczytałem sporo wątków i postów na tym forum na ten temat ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, a mianowicie:

W jaki sposób najlepiej dowiedzieć się skąd pochodzi ten dług? Rozumiem, że rozmowa telefoniczna z KGPN nie jest najlepszym pomysłem gdyż zapewne nie uzyskam żadnej informacji. Czy wysłanie do nich listu poleconego z zapytaniem o pochodzenie tego długu będzie ok? Odpiszą w ogóle?

I drugie pytanie dotyczy adresu. Podejrzewam, ze ten dług pochodzi sprzed kilku lat a wtedy bylem zameldowany pod innym adresem. Czy sąd jak juz bedzie wysyłał do mnie nakaz zapłaty będzie znał mój aktualny adres zameldowania czy wyśle na stary?

1. Zadzwoń. Może Ci jednak coś powiedzą.
2. Sąd będzie znał taki adres, jaki poda mu powód (wierzyciel) w pozwie. Jeśli chcesz, by w ewentualnym postępowaniu sąd dysponował Twoim aktualnym adresem i na taki adres wysłał Ci nakaz zapłaty, to musisz napisać pismo do wierzyciela i w nim podać mu aktualny adres zamieszkania.

Na KGPN uważaj - ja ich poinformowałem o innym adresie i ze mną na nowy adres korespondowali. Natomiast jak przyszło do złożenia wniosku do sądu złożyli go na stary adres (chyba żebym nie odebrał powiadomień).

Powrót