kontener na posesji - zgłoszenie czy pozwolenie na budowę

• Autor wątku Autor wątku przemek0621
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek0621

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W ramach działalności rolnej chcę na terenie gospodarstwa ustawić kontener z którego sezonowo będę sprzedawał własne owoce i warzywa. W kontenerze będzie automat sprzedażowy (taki paczkomat).
Przewertowałem trochę wątków i ustawę prawo budowlane ale nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na pytanie czy wystarczy mi do tego zgłoszenie czy nie obędzie się bez pozwolenia na budowę. W dużym skrócie kontener mam zamiar zrobić sam, bez stałego przywiązania z gruntem, z możliwością sprawnego przestawiania go w obrębie działki. Z racji tego że sprzedaż odbywałaby się sezonowo, to nie miałbym żadnego problemu z tym, żeby 2 razy w roku zrobić nowe zgłoszenie do starostwa i kontener przestawiać w kolejne miejsce np. 5- 10 metrów dalej. Najważniejsze pytanie: czy takie przestawianie i ciągłe zgłaszanie obiektu tymczasowego przejdzie, czy jednak ktoś mi to zakwestionuje?
Na szybko poczytałem trochę zbliżonych w tematyce wyroków sądów i był taki przypadek, gdzie ktoś np. postawił sobie na stałe na działce przyczepę ciężarową i zaadaptował ją na kontener mieszkalny, a sądy kolejnych instancji wskazały, że w takim przypadku przyczepa podlega pod prawo budowlane, a nie o ruchu drogowym (ostatecznie nakazano rozbiórkę), bo w takim przypadku pojawia się coś takiego jak przeznaczenie/cel takiego działania -przeróbki. Czy ktoś w moim przypadku nie poda w wątpliwość tymczasowości mojego kontenera i wskaże, że muszę mieć pozwolenie albo wprost mi wykrzyczy, że do takiej działalności muszę mieć mimo wszystko pozwolenie? Wszak co jakiś czas robiłbym nowe zgłoszenie obiektu tymczasowego i przestawiał kontener kawałek dalej. Jakoś średnio podoba mi się wizja, żeby do postawienia takiego kontenera nie przytwierdzonego na stałe do gruntu zatrudniać geodetów, kierowników budowy, kupować lub robić projekty i całą resztę papierologii.

Obiekt tymczasowy po max. 180 dniach powinien być usunięty z działki (a nie przesunięty 5 metrów).
Art. 29 ust. 2 pkt 28 ustawy Prawo budowlane wskazuje, że nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia budowa bankomatów, biletomatów, wpłatomatów, automatów sprzedających, automatów przechowujących przesyłki lub automatów służących do wykonywania innego rodzaju usług o wysokości do 3 m włącznie.

Powrót