Konto bankowe dzielone z osobą, która już nie żyje

• Autor wątku Autor wątku BWPS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BWPS

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Jestem jednym z trojga dzieci i tylko ja jestem współwłaścicielem konta bankowego (w BOŚ) z moim tatą. Tata już nie żyje – czy oznacza to, że stałem się właścicielem tego konta i mogę zarządzać środkami na tym koncie wedle uznania czy potrzebna jest zgoda mojego rodzeństwa jako potencjalnych spadkobierców (testament nie został sporządzony)? Zaznaczam, że moje siostry nie zostały upoważnione do wyżej wspomnianego konta bankowego (była to świadoma decyzja mojego taty z racji ich rozrzutności finansowej).
Bardzo proszę o udzielenie informacji na ten temat.

BWPS napisał:
Tata już nie żyje – czy oznacza to, że stałem się właścicielem tego konta
Na to pytanie odpowie bank. W różnych bankach mogą być różne zasady.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale sprawa nie jest taka prosta. We wcześniejszym poście podałem, że chodzi o bank BOŚ (Bank Ochrony Środowiska) i regulamin klarownie nie wyjaśnia sytuacji, a na moje zapytanie uzyskałem dwie sprzeczne odpowiedzi dwóch pracowników tego samego banku (raz rozmawiałem przez telefon, a raz w placówce).
Stąd moje wątpliwości...

Regulamin otwierania i prowadzenia rachunków oszczędnościowych i oszczędnościowo - rozliczeniowych dla osób fizycznych - obowiązuje od 01.03.2022 r.
ROZDZIAŁ 14 –Wypłaty po śmierci Posiadacza Rachunku
§ 95
7. Z dniem śmierci jednego ze Współposiadaczy Rachunku wspólnego Rachunek ten ulega przekształceniu w Rachunek indywidualny prowadzony dla żyjącego Posiadacza Rachunku (dzień przekształcenia).
Z dniem przekształcenia:
1) Żyjący Współposiadacz Rachunku wspólnego nabywa prawa i obowiązki jedynego Posiadacza Rachunku,
2) Posiadacz Rachunku może złożyć dyspozycję na wypadek śmierci,
3) pozostają w mocy wszelkie dyspozycje i polecenia płatnicze złożone do Rachunku przed dniem przekształcenia,chyba że Posiadacz po przekształceniu Rachunku je odwoła lub zmieni,
4) pełnomocnictwa udzielone do Rachunku przed dniem przekształcenia pozostają w mocy,chyba że Posiadacz po przekształceniu Rachunku je odwoła lub zmieni,powstają uprawnienia związane z wypłatą z tytułu poniesionych kosztów pogrzebu w razie śmierci Posiadacza przekształconego Rachunku, stosownie do zasad opisanych w ust. 1,
5) ewentualne roszczenia spadkobierców zmarłego Współposiadacza Rachunku mogą być skierowane jedynie do Posiadacza przekształconego Rachunku.

Wydrukuj, na wypadek powstania niepewności u pracownika banku.

Zgoda rodzeństwa nie jest Ci potrzebna ale pieniądze z rachunku wspólnego i tak wchodzą w skład spadku po współposiadaczu. W jakiej części, tego nie jestem pewien.
Podobny temat: https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/870131-prawo-spadkowe-konto-w-banku.html

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za fachową odpowiedź -wszelkie moje wątpliwości zostały rozwiane.

Powrót