Konto do gry internetowej

• Autor wątku Autor wątku majck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majck

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam
Kupiłem na aukcji konto do gry, na aukcji nie bylo nic napisane o tym, ze konto jest zbanowane. Na aukcji byly statystyki ktore sa prawdziwe, nic o tym ze konto jest zbanowane lub o tym ze dziala. Czy moge sie domagac zwrotu kasy?

A czy w ogóle konto było kupione w pełni "oficjalnie" ?
Dlaczego pytam? Bo w grach takich jak WoW lub konta Steam NIE WOLNO sprzedawać [valve, blizzard etc. zastrzegają sobie to w licencji]

na allegro zostalo kupione, a w regulaminie gry pisze ze nie mozna sprzedawac

Zostało sprzedane wbrew warunkom licencji.

Ostrożność nakazuje aby przed zakupieniem na allegro dopytać się szczegółów.

Teraz możesz "polubownie" dogadać się z sprzedającym ("informując" go, że jeśli nie odda pieniędzy to poinformujesz administrację obsługującą konto, iż sprzedał je wbrew regulaminowi).

nawet jesli powiadomie administracje to co to zmieni jezeli konto jest juz zbanowane

Cytat:
to co to zmieni jezeli konto jest juz zbanowane

Pewnie to nic nie zmieni...
Mowa tu o dogadaniu się ze sprzedającym.

no zobacze, chociaz watpie zeby mi zwrocil kase, swiadomo wystawil zbanowane konto

majck napisał:
no zobacze, chociaz watpie zeby mi zwrocil kase, swiadomo wystawil zbanowane konto
Niekoniecznie tak musi być.
Duża część firm które hostingują grę, lub też są jej wydawcami/przedstawicielami w danym kraju, stara się monitorować serwisy aukcyjne i niektóre fora, w celu wyłapania nieprawidłowości (sprzedaż itemów i złota/konta lub postaci za realną gotówkę) związanych z regulaminem i licencją.
Sprzedający pewnie nie doczytał się tego w licencji,lub też o tym wiedział (w momencie łamania regulaminów, konta są blokowane/zawieszane) .
Jakby nie było, sprzedaż jest niezgodna z warunkami licencji,a co znaczy że jest nielegalna.
Możesz się domagać od sprzedającego zwrotu gotówki i przepisz mu kawałek regulaminu, nt. sprzedaży kont .
Jeśli nie,to napisz do allegro, że ta sprzedaż była niezgodna z prawem (licencją), prawdopodobnie zawieszą konto sprzedającego do czasu wyjaśnienia (albo nie odwiesza)

a ja nie bede winny za kupowanie konta?

a jesli mial napisane "sprzedaje czas poswiecony grze"

majck napisał:
a ja nie bede winny za kupowanie konta?

a jesli mial napisane "sprzedaje czas poswiecony grze"

Kupujący nie musiał wiedzieć,że nie można kont sprzedawać, ale mógłby się zapoznać z warunkami licencji na stronie producenta.
Natomiast to sprzedawca powinien mieć świadomość iż sprzedaje konto nielegalnie i łamie warunki licencji.
"Sprzedaje czas poświęcony grze" - nazywaj to jak chcesz,ale skoro w warunkach jest napisane,że nie można, to tak jest.
W momencie sprzedaży i wykryciu tego przez adminów,mają prawo zablokować/skasować konto, nie ma to znaczenia np. czy płaciłeś jakąś tam kasę za abonament, bo łamiesz warunki.

Powrót