Konto mailowe GMail, a prawdziwość danych przy rejestracji

• Autor wątku Autor wątku pppp1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

pppp1

Czy zakładał ktoś z Was konto mailowe GMail? Czy w polach "Imię" oraz "Nazwisko" podawaliście dane czy może dowolny ciąg znaków? Szukałem informacji w "Regulaminie", ale nie znalazłem żadnej wzmianki o tym. Kolejną rzeczą jest podawanie numeru telefonu w celu ochrony przed nieautoryzowanym logowaniem. Czy w Waszej opinii jest to bezpiecznie? Temat może wydawać się banalny, ale zawsze chciałem wiedzieć czy podawanie danych jest czymś normalnym i bezpiecznym czy może podawanie danych jest zwykłą głupotą bo część osób twierdzi, że po co podawać skoro oni tak na to nie patrzą, a konto i tak działa.

Twoja sprawa, jeśli regulamin tego nie definiuje.
Podanie numeru telefonu umożliwia zapewne autentykację 2FA, ewentualnie otrzymywanie powiadomień o próbach logowania, lub przydaje się do odzyskania utraconej kontroli nad kontem.

Chcesz - podajesz. Twoje dane, twoje decyzje.

@pppp1: możesz sobie na Gmailu aktywować 2FA przy użyciu 2 kluczy typu yubikey itp. - wtedy nie musisz podawać numeru telefonu, a zachowujesz bezpieczeństwo 2FA.
Jeden z kluczy wraz z hasłem używasz do logowania, a 2. trzymasz w bezpiecznym miejscu. Jak zgubisz 1. klucz, to dzięki haśle i 2. będziesz mógł dołączyć do konta 3. klucz, który stanie się zapasowym lub użytkowym kluczem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót