Konto MMORPG-kupno

• Autor wątku Autor wątku hostel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hostel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Kupiłem na allegro konto do gry Runescape, w opisie aukcji nie było nic o zmianie e-maila, lecz ja je kupiłem. Tylko na Gadu-Gadu spytałem się sprzedającego czy zmieni adres e-mail na który jest zarejestrowane konto. Gdy pieniądze doszły do sprzedawcy, on podał mi hasło, login i pin do banku, Gdy poprosiłem go o e-mail odpisał mi że go nie zna, tę sprawę zgłosiłem do centrum sporów allegro. Czy mogę wystąpić o zwrot gotówki?

Proszę o szybko odpowiedź.

Teoretycznie moze daloby sie to podciagnac pod niezgodnosc towaru z umową.

Ale obawiam się że przez moje nie dopatrzenie, nie mogę nic zrobić. Przecież towar zgadzał się z opisem aukcji(o e-mailu nie było ani słowa na aukcji). Co radzicie mi zrobić, odpuścić sobie czy toczyć spór?

Warto założyć spór, ponieważ tu jest *bodajże wina sprzedającego, jako iż nie dał dokładnego opisu w aukcji na temat sprzedawanego przedmiotu. Jakby nie patrzył masz również prawo konsumenta 2 tyg na zwrot od zakupionego przedmiotu na Allegro.pl bez podania przyczyny.

Także idź najpierw drogą zwrotu wg. prawa konsumenta, ew. później załóż spór, że sprzedający łamie to prawo i nie chce Ci zwrócić pieniędzy za kupiony przedmiot.

Sprawdź też czy umowa licencyjna Runescape zezwala na taką transakcję.

Nie jest dozwolona sprzedaż konta ani przedmiotów z gry w "realnym świecie".
Jedynie wymiana przedmiotów w samej grze.

Game items must only be exchanged for other items/services within the game. Exchanging game items for items or other benefits in other online games, real-life money or other real-life benefits is not allowed.

It should be remembered that all RuneScape accounts (and items) remain the property of Jagex at all times, and we will not hesitate to remove such items from RuneScape if we have evidence that rule breaking has taken place.
RuneScape - The Number 1 Free Multiplayer Game

PS Zwrot towaru zakupionego na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa może być dokonany w ciągu 10 dni nie 14...
Prawa konsumenta nie mają tu zastosowania ponieważ sprzedaż była pomiędzy osobami fizycznymi a nie przedsiębiorcą-sprzedawcą a osobą fizyczną.

Ostatnia edycja:
Czyli nie mogę ubiegać się o zwrot gotówki? A czy zespół allegro nie może się do mnie przyczepić i kazać oddać pieniądze, dodam że konto sprzedałem już ponad miesiąc temu,
dokładnie 02.04.2010.

Kupiłem nie sprzedałem, w ostatnim poście popełniłem błąd.

Proszę o szybką odpowiedź, czy mogę ubiegać się o zwrot gotówki, dodam że konto kupiłem 02.04 czyli ponad miesiąc temu. Proszę o szybką odpowiedź gdyż do końca sporu został 2 dni.

Spór się dzisiaj zakończył, dodam że trwał on 30 dni. Czy mogę ubiegać się zwrot gotówki, czy sprzedawca poniesie odpowiedzialność. Chcę być w 100% pewny.

Możesz argumentować o brak całkowitego przejęcia konta, lub tym, że "towar" nie jest w pełni wartościowy.

Konto, które zostało sprzedane niezgodnie z licencją powinno zostać zablokowane a wątpię aby allegro i kontrahent "pomogło" w odzyskaniu pieniędzy.

Kupiłeś konto niezgodnie z warunkami jakie daje właściciel gry, więc nie licz na zwrot pieniędzy.
4.1. Sprzedający zobowiązują się do niewystawiania na Aukcji Towarów, którymi obrót narusza obowiązujące przepisy prawa lub uprawnienia osób trzecich (w szczególności prawa autorskie i inne prawa własności intelektualnej), jak również których wystawienie może być uznane za naruszające dobre obyczaje.

...i napisałem już wcześniej
Nie jest dozwolona sprzedaż konta ani przedmiotów z gry w "realnym świecie".
Jedynie wymiana przedmiotów w samej grze.
Game items must only be exchanged for other items/services within the game. Exchanging game items for items or other benefits in other online games, real-life money or other real-life benefits is not allowed.

It should be remembered that all RuneScape accounts (and items) remain the property of Jagex at all times
, and we will not hesitate to remove such items from RuneScape if we have evidence that rule breaking has taken place.

Ostatnia edycja:
A jeżeli sprzedaż kont jest zabroniona, to czy sprzedawca naruszył regulamin, czy na allegro.pl można wystawiać konta i nie jest to zabronione w tym serwisie?? A jeżeli jest to czy mogę argumentować tym, że nie otrzymałem od sprzedawcy żadnej informacji o tym, że sprzedaż była nie legalna.

A jeżeli sprzedaż kont jest zabroniona, to czy sprzedawca naruszył regulamin, czy na allegro.pl można wystawiać konta i nie jest to zabronione w tym serwisie??
Na to pytanie odpowiedź dostałeś w moim poprzednim poście. CZYTAJ PROSZĘ!

A jeżeli jest to czy mogę argumentować tym, że nie otrzymałem od sprzedawcy żadnej informacji o tym, że sprzedaż była nie legalna.
Nie, nie możesz. Nie tylko sprzedawcy ale i Twoim obowiązkiem jest aby dochować należytej staranności co do sprawdzenia czy sprzedawany "towar" nie ma wad prawnych w postaci praw osób trzecich na nim ciążących (tak jak z paserstwem nieumyślnym).
Zrozum, że "drogą prawną" nic w tym przypadku nie zdziałasz.

Ostatnia edycja:
Powrót