Konto w banku.

• Autor wątku Autor wątku Grejsu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grejsu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam do was małe pytanko.. Jeżeli jestem niepełnoletni, i chce posiadać konto w banku (Nie chce tego młodzieżowego) to jeżeli mam pełnoletniego kolege, i założy konto na siebie a po prostu mi da do niego dane, karty itp czyli po prostu założy konto dla mnie to nic się do tego nie przywala? Nie będzie żadnych problemów?

Konto młodzieżowe to praktycznie takie samo konto jak inne w wielu bankach nie ma rozróżnienia, warunkiem moze byc np. Założenie wspólnego z rodzicem i po osiągnięciu pełnoletności jeszcze jedna wizyta ze odpiac rodzica.

odradzam zakładanie konta na kolegę bo załóżmy nawet że Ty będziesz spoko, uczciwy itd. a kolega także nie będzie miał złych intencji, ale...

np. kolega (skoro jest pełnoletni) może dostać mandat drogowy, a mandat może być podstawą do zajęcia pieniędzy na koncie

wyobraź sobie: wpłacasz własne pieniądze na to konto, a pieniądze "znikają", bo ktoś (jakiś "szanowny urząd") zapłacił (tak tak, TWOIMI pieniędzmi!) za mandat drogowy twojego kolegi.

Ja kiedyś założyłem konto młodzieżowe i mam je do dziś :). Niczym się nie różny oprócz nazwy

Tylko te mlodziezowe zadko kiedy sie nadaja do robienia przekretow a pewnie w tym pytajacy widzi caly problem ;))

zakładanie konta na dane innej osoby jest niepraktyczne i niebezpieczne.

traktujesz je jako własne, wpływają tam jakieś pieniądze (albo sam je wpłacasz)
aż tu nagle "formalny właściciel" wypłaca pieniądze - i co wtedy?
oskarżysz go, że "wypłacił swoje własne pieniądze ze swojego własnego konta"?!

To konto młodzieżowe, to zwykły chwyt marketingowy. Jest to zwykłe konto bankowe, nie różniące się niczym istotnym od tego "dla dorosłych".

Jak chcesz to ja mogę założyć konto dla Ciebie jestem pełnoletni :D A tak serio konto to zawsze trzeba na siebie zakładać , oraz danych nikomu nie udostępniać.

kazik78K napisał:
A tak serio konto to zawsze trzeba na siebie zakładać , oraz danych nikomu nie udostępniać.
to jest najwłaściwsze podsumowanie tego tematu.
Amen.

oprócz tego, że głupotą jest zakładanie konta "na kolege" to tak samo jest to średnio opłacalne.

domyślam się że nie masz stałych dochodów, tak więc młodzieżowe bardziej Ci pasuje. Są tańsze w utrzymaniu (opłaty <2zł msc) i zazwyczaj nie mają wymagań odnośnie miesięcznego saldo.

to, że konto jest młodzieżowe i wymagana jest zgoda rodzica przy zakładaniu, nie oznacza że ma dostęp do konta. z tego co się orientuję to mają wpływ jedynie na ustalanie limitów. do środków na koncie (i chyba historie operacje, ala tu trzeba sprawdzić) nie mają dostępu

wcinasz się kompletnie nie na temat - wątek dotyczył kont młodzieżowych i zakładania konta na fałszywe dane

ale skoro już piszesz, to odnotujmy kolejną wadę zakładania konta 'na kolegę': brak możliwości wypłaty środków po ewentualnym zawieszeniu przez KNF działalności banku - wobec instytucji która będzie wypłacała w imieniu Bankowego Funduszu Gwarancyjnego trzeba wylegitymować się dokumentem tożsamości.

Mówiąc łopatologicznie: w razie zawieszenia działalności banku, z gwarancji bankowych skorzysta każdy kto ma konto założone uczciwie na własne dane, a każdy kombinator (który założył konto na kogoś) nie dostanie swoich pieniędzy z powrotem.

Powrót