Konto w PKO BP. Czy mają prawo?

• Autor wątku Autor wątku masakraPrzezDuzeM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masakraPrzezDuzeM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam mały problem tzn.:
-mam konto w Pko Bp,
-rok temu w styczniu dostałam pismo z US, że siadają mi na konto (za niepłacone mandaty),
-do dzisiaj nic się nie działo, miałam wpływy itd, ale nic nie zabierali,
-dopiero dziś patrze że mam sporą kwotę na minusie - wjechali mi na debet,

i teraz pytanie: Czy mają prawo odciągnąć mi pieniądze których nie ma?
Teraz będą mi naliczać kolosalne odsetki od tego ?

nie wiem jak jest w PKO, ale w mBanku nie naliczają odsetek od zajęć komorniczych które powodują że masz kwotę na minusie, ściągną dopiero jak na koncie będzie wystarczająca ilość pieniędzy.

masakraPrzezDuzeM napisał:
Witam, mam mały problem tzn.:
-mam konto w Pko Bp,
-rok temu w styczniu dostałam pismo z US, że siadają mi na konto (za niepłacone mandaty),
-do dzisiaj nic się nie działo, miałam wpływy itd, ale nic nie zabierali,
-dopiero dziś patrze że mam sporą kwotę na minusie - wjechali mi na debet,

i teraz pytanie: Czy mają prawo odciągnąć mi pieniądze których nie ma?
Teraz będą mi naliczać kolosalne odsetki od tego ?

nic się nie działo bo była kwota wolna ale zaczęło się dziać po przekroczeniu tej kwoty ;)

Art.54
1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościoworozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.
2. Środki pieniężne zgromadzone na rachunku oszczędnościowym, rachunku oszczędnościoworozliczeniowym oraz na rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej prowadzonym dla kilku osób fizycznych są wolne od zajęcia do wysokości określonej w ust. 1, niezależnie od liczby współposiadaczy takiego rachunku.

Acha, rozumiem dzięki za odpowiedzi.
Wogóle istnieją jakieś banki które nie współpracują z Urzędem Skarbowym? :)

Powrót