konto wspólne i kredyt bez wiedzy małżonka

• Autor wątku Autor wątku ratata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ratata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,mam pytanie,mieszkam w Londynie wraz z mężem i mamy wspólne konto,dowiedziałam się że mąż zaciągnoł kredyt na kwotę 13tyś funtów,bez mojej wiedzy i zgody,nie podpisywałam żadnej umowy tylko mąż, a teraz nie spłaca ,czy komornik może też ścigać mnie? dodam że mamy wspólnotę małżeńską,ale nie podpisywałam umowy,mam dwoje małych dzieci i obecnie nie pracuję,proszę o odpowiedz,dziękuję.

czy kredyt jest zaciagniety na wspolnym koncie bankowym czy tez jest to osobny imienny na malzonka tylko.
Jesli jest to prywatny i jedno imienny kredyt nie jestes zobowiazana za niego placic ale bardoz wazne, zrezygnuj ze wspolnego konta z mezem gdyz oni odzyskujac pieniadze za dlug dojda do waszego wspolnego konta - imienny na meza. wtedy wplywy jakie tam masz moga zostac pociagniete to splaty jego dlugu.

konto mamy wspólne i właśnie na tym koncie wzioł kredyt o którym nie wiedziałam a tylko on podpisywał na siebie,dodam że ja nie za bardzo znam angielski więc większy dostęp ma mąż.

Wiec jesli kredyt - karta kredytowa jest polaczona z kontem wspolnym bank moze sie upomniec o splate od osob odpowiedzialnych za konto - czyli i tez Ciebie

dzien dobry. Moja partenerka rozwiodla sie z mezem jakis czas temu jedenym z powodow byl fakt ze maz bez jej zgody podpisak jako gwaratnor na duza kwote teraz on to splaca bo osoba bioraca kredyt siedzi wiezieniu. czy jest ona zoobowiazana do placenia tego gdy on nie zaplaci? i czy gdybysmy wzieli slub ja tez bylbymodpowiedzialny za ten kredyt?

Witam
Samo zamkniecie wspolnego konta nie jest takie proste jakby to moglo sie wydawac - a co dopiero zaciagniecie kredytu...

Jesli macie wspolne konto i jestes pewna, ze kredyt zostal zaciagniety wlasnie na Wasze konto - a Ty na 100% nie mialas swiadomosci, ze takowy zostal zaciagniety - udaj sie jak najszybciej do banku... Jestem pewien na 100%, ze zaciagajac kredyt na wspolnym koncie wymagana jest zgoda i podpis zarowno Twoj jak i Twojego meza.

Teraz kredyt mozna zaciagnac telefonicznie lub przez internet (co prawdopodobnie uczynil Twoj maz - jednak bank b.rzadko udziela pozyczek na wspoldzielone konto bez uprzedniej weryfikacji - praktycznie zawsze gdy konto jest z kims dzielone zaprasza do najblizszej siedziby w celu weryfikacji).

Powrót