Kontrakt serwisowy Citroena

• Autor wątku Autor wątku Janek46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Zakupione auto Citroen C5 w pierwszej dekadzie maja 2013 roku na firmę z dodatkowym kontraktem serwisowym na 4 lata lub 120000 km. Auto przejeżdża rocznie około 60000 km. czyli dwa razy do roku byłem na przeglądzie w serwisie Citroena. Książka gwarancyjna podaje że przegląd powinien być wykonany co 30000 km. plus, minus 500 km. lub 2 lata. Na ostatnim przeglądzie 22 maja 2015 roku, przy stanie licznika 120440 km. pan serwisant stwierdził, po podniesieniu samochodu na podnośniku iż jest wyciek oleju między silnikiem a skrzynią biegu, czyli puściło uszczelnienie. Stwierdził, że usterka jest już od dłuższego czasu, po plamach na wewnętrznej stronie osłony silnika. Pan serwisant stwierdził, że nie może tej usterki naprawić na gwarancji, ponieważ gwarancja obejmowała samochód do 120000 km.
Mam takie pytanie, czy serwis powinien uznać taką usterkę w ramach gwarancji. Jakie powinienem ewentualnie podjąć kroki. Usterka nie powstała z dnia na dzień, jak to określił pan serwisant, tylko od dłuższego czasu trwał już wyciek.
Pewno ktoś powie że mogłem pojechać wcześniej na przegląd, i było by po problemie, ale wypadł mi jeszcze 20 maja kurs do Krakowa około 530 km. a wolny termin przeglądu był dopiero na 22 maja.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Odpowiedź jest w przedostatnim zdaniu. Ochrona gwarancyjna kończy się z momencie pojawienia się na liczniku 120.000 km

Powrót