Kontrakt socjalny - o co chodzi?

• Autor wątku Autor wątku kfap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kfap

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale ,jeśli nie to proszę o przeniesienie.
Otrzymałem pismo,że mam się stawić do podpisania kontraktu socjalnego i jeśli tego nie zrobię to stracę świadczenia(to ciekawe bo nie pobieram żadnego zasiłku,ani z MOPS,ani z urzędu pracy)
Mam dwa pytania.O co w ogóle chodzi z tym kontraktem,czy oni mi znajdą pracę(chciałbym ,żeby tak było),czy może dostanę jakiś zasiłek?Z tego co czytałem to ten kontrakt podpisuje się w celu poprawienia sytuacji życiowej ale co to dokładnie oznacza ,nie wiem.Proszę o wyjaśnienie,jakiś przykład.

Możliwość zawierania kontraktów socjalnych wprowadziła ustawa z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej. Jest to pisemna umowa zawierana z osobą ubiegającą się o pomoc, określająca uprawnienia i zobowiązania stron, tj. klienta i pracownika socjalnego, które mają doprowadzić do przezwyciężenia trudnej sytuacji życiowej osoby lub rodziny.
np. klient zobowiązuje się, ze podejmie leczenie odwykowe, będzie aktywnie szukał pracy. Nie wypełnienie później zobowiązania może skutkowac pozbawieniem prawa do świadczeń z pomocy społecznej

To raczej dziwne, ze proponują Panu kontrakt jeżeli nie korzysta Pan ze swiadczeń MOPS, może ktoś z rodziny korzysta małżonek, dzieci?

Powrót