Kontrol osobista ,a sciganie spodni ?

• Autor wątku Autor wątku Qwerty50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qwerty50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam ,pracuje w Niemczech od jakiegos czasu giną z firmy rzeczy. Zazwyczaj była kontrol przy wyjściu czyli sprawdzanie toreb i kieszeni, ale od dwóch dni biorą po 2 osoby i sprawdzają takim przyrządem do metali i każą ściągać spodnie i buty. Czy to jest zgodne z Niemieckim prawem, bo byłem w szoku gdy to usłyszałem na szczęście ja jeszcze nie byłem takiej kontroli. Pozdrawiam

Ani pracodawca, ani też firma ochroniarska, jaką się pracodawca posługuje, nie ma prawa stosować przemocy fizycznej w razie odmowy poddania się takiej kontroli. Jeśli pracownik odmówi poddania się takiej kontroli, nie może to być podstawą do jakichkolwiek konsekwencji z tytułu umowy o pracę (np. jej wypowiedzenie). Jeśli pracodawca uważa, że istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia kradzieży, i że konieczne jest natychmiastowe przeszukanie podejrzanego pracownika, ma wezwać policję. Ma jednak prawo zatrzymać podejrzanego nawet przy użyciu przemocy, jeśli ten usiłowałby oddalić się przed przybyciem policji. Tylko policja ma prawo do zmuszania podejrzanego do poddania się kontroli osobistej, a w razie konieczności do przeprowadzenia takiej kontroli przy użyciu przymusu fizycznego.

Czyli mogę odmówić takiej kontroli bez konsekwencji? Pytam dlatego , bo nie wiem jak wygląda prawo tu w Niemczech jeśli chodzi o takie kontrole

Ekorda ci odpisal, ze pracodawca moze od biedy wezwac policje i wtedy i tak bedziesz musial sciagnac te spodnie. Ale czy to az taki dramat?

Poza tym jest inny problem. Zaczniesz odmawiac, to pracodawca wezmie twoje inne zachowanie pod lupe i znajdzie pretekst, zeby cie zwolnic dyscyplinarnie z innego powodu, chociazby przez drobne spoznienia do pracy, nawet nie z twojej winy. Dla chcacego nic trudnego.

Powrót