Kontrola celno skarbowa na lotnisku

• Autor wątku Autor wątku mmefju
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmefju

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Przyleciałem ze Stanów Zjednoczonych. Byłem w pracy i pracowałem nielegalnie i zabrałem ze sobą w gotowce regulaminowe 10 tysięcy dolarów. Przy wyjściu z lotniska wyrywkowo zostałem zaproszony na kontrole celno skarbowa. Przyznaje się ze była to moja pierwsza tego typu kontrola i trochę się zestresowałem.

Celnik zadał pytanie skąd mam pieniądze ja odpowiedziałem po prostu ze zarobiłem i mam. Mówiłem ze byłem na wakacjach nic o pracy. Dalsza cześć kontroli przebiegła normalnie wszystko było zgodnie z prawem.

Na koniec celnik spisał jakieś dane z paszportu.
Czy z tytułu takiej kontroli mogą być jakieś nieprzyjemności związane z urzędem skarbowym? Strażnik dość podejrzliwie pytał skąd mam pieniądze - cóż taka jego robota
Czy ma on możliwość zgłoszenia mnie w jakiś sposób do urzędu skarbowego/fiskusa na sprawdzenie konta w banku itp?

Pozdrawiam dzięki za odpowiedz

Jak celnicy zapraszają do kantorka, np. na prześwietlenie bagażu, to zawsze spisują dane z paszportu. Nie ma się czego obawiać.

Trzeba zgłosić 10000 euro, a ty miałeś 10000 $ czyli trochę mniej. Dlatego konsekwencji nie będzie. Gdybyś miał 11000 $ to już nie byłoby tak miło.

Powrót