Kontrola drogowa obcokrajowca a język.

• Autor wątku Autor wątku Caroline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Caroline

Użytkownik
Odpowiedzi
255
Witam.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak powinien się zachować policjant podczas kontroli drogowej kierowcy auta na zagranicznych tablicach rejestracyjnych w Polsce?
Chodzi mi o język.
Mam samochód na niemieckich tablicach rejestracyjnych, jestem Polką i mi nie przeszkadza jak od razu do mnie policjant zacznie mówić po polsku. Ale dla Niemca który nie zna języka polskiego może być to stresujące i kłopotliwe.
Jakie są procedury i jaką mają podstawę prawną?

Pozdrawiam serdecznie

W przypadku kontroli drogowej nie ma żadnych procedur.

Gdyby jakims cudem obcokrajowiec nie byl w stanie sie dogadac, odmawial wspolpracy, chociazby na migi to w najgorszym wypadku pojechalby na komisariat gdzie czekaliby na tlumacza.

Rozwiąznie praktyczne - zatrzymany dzwoni do swojego konsulatu, gdzie przez telefon ktoś tłumaczy na bieżąco, co mówi policjant, o co mu chodzi... i jak najkorzystniej wybrnąć z tej sytuacji.

Przetestowane, sprawdzone, działa w przypadku Polaka za granicą.

Podstaw prawnych nie znam.

Regand napisał:
Gdyby jakims cudem obcokrajowiec nie byl w stanie sie dogadac, odmawial wspolpracy, chociazby na migi to w najgorszym wypadku pojechalby na komisariat gdzie czekaliby na tlumacza.

Taaaaa, jasne. W przypadku procedur przewidzianych przez KPK sprawa jest jasna, tłumacz się należy, a jego wynagrodzenie wliczane jest w koszta postępowania. Ale jeśli chodzi o zwykłą kontrolę drogową, która zakończyć powinna się mandatem to kto temu tłumaczowi zapłaci i na jakiej podstawie?

a jeśli Polaka zatrzymuja na terenie Niemiec? Niemiecki policjant jakiego języka używa?

gringo9 napisał:
Taaaaa, jasne. W przypadku procedur przewidzianych przez KPK sprawa jest jasna, tłumacz się należy, a jego wynagrodzenie wliczane jest w koszta postępowania. Ale jeśli chodzi o zwykłą kontrolę drogową, która zakończyć powinna się mandatem to kto temu tłumaczowi zapłaci i na jakiej podstawie?

Cóż to za bzdury wypisujesz?

Caroline napisał:
Ale dla Niemca który nie zna języka polskiego może być to stresujące i kłopotliwe.

Jakie?? Żartujesz sobie? Przyjechał do Polski to niech się przed przyjazdem polskiego nauczy. To się stresował nie będzie.

forg napisał:
Przyjechał do Polski to niech się przed przyjazdem polskiego nauczy. To się stresował nie będzie.
Mógł tylko przejeżdżać przez Polskę a zmierzać do innego kraju.
Jadąc na Węgry przez Słowacją będziesz się specjalnie słowackiego uczył na jakieś 3 godziny?

lukaszzt3 napisał:
Jadąc na Węgry przez Słowacją będziesz się specjalnie słowackiego uczył na jakieś 3 godziny?

Nie będę się uczył - ale nie będę po pierwsze się stresował a po drugie nie będę wymagał od tamtejszych funkcjonariuszy by mówili do mnie po polsku.
Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi - skoro pani uważa, że Niemiec tak się stresuje tym, ze w Polsce ktoś mówi do niego po polsku to niech się nauczy języka polskiego. Nawet jeśli tylko jest w naszym pięknym kraju przejazdem.

Powrót