kontrola e-zla

• Autor wątku Autor wątku Ania1998c
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania1998c

Zbanowany
Odpowiedzi
359
Od 01/01/2019 ustawodawca dał ZUS szersze możliwości (szybsze), kontaktu z "chorymi"w celu ew. kontroli zwolnienia lekarskiego poprzez zawiadomienie wysłane przez telefon lub pocztę elektroniczną
Wszędzie "bębnią" ze ZUS może powiadomić chorego o "kontroli" poprzez SMS - nigdzie w ustawie nie zauważyłem takiego zapisu mowa tylko o telefonie )rozumiem ze przez telefon mozna dzwonic jak również komunikować się poprzez sms) lub e-mailu....

5g. Zawiadomienie przekazane telefonicznie ma skutek doręczenia, jeżeli
rozmowa była rejestrowana, a ubezpieczony wyraził zgodę na nagranie.

/wysłanie sms przez ZUS do chorego o terminie badania/kontroli ma skutek skutecznego zawiadomienia o kontroli?/ (z zapisu ustawy mozna wywnioskować że mowa tylko o rozmowie telefonicznej) ustawodawca wskazał o rozmowie która musi spełnić szereg kryteriów (nagrywanie + wyrazenie zgody przez obie strony na nagranie aby można mówić o skutecznym zawiadomieniu) a więc czy można mówić o skutecznym zawiadomieniu "chorego" jesli zus posiada tylko wysłanego sms-a + raport od operatora doręczony sms....
Zawiadomienie przekazane za pomocą środków komunikacji elektronicznej ma
skutek doręczenia, jeżeli doręczający otrzymał potwierdzenie jego otrzymania
przez ubezpieczonego.
"chory ma odpowiedzieć na e-mail potwierdzić jego otrzymanie aby można mówić o skutecznym zawiadomieniu?

Ostatnia edycja:
Spokojnie możesz takie wiadomość i zignorować.

Witam

Dwa szybkie pytania.
Czy obecnie w związku z covid jest prowadzona normalna kontrola zwolnień lekarskich przez orzeczników ZUS ?
Czy mogę i jak samemu poprosić o kontrolę swojego zwolnienia ?

Dziękuję

Nie kontrolują.Mają więcej innej roboty.
Po co chcesz kontrolować swoje zwolnienie?
Chyba,że swojego lekarza...

Taka jest potrzeba chwili. Trzeba kilku złym ludziom zamknąć kłamliwe buzie.
Jak to teraz nikt nie zajmuje się ekspresowym uzdrawianiem chorych i tych na rencie? Skoro się nie da to trudno.

Uzdrawianie owszem, ale COVID i doktory się boją wzywac, robią zaległości i pilne.
Pisz do ZUS, zagroź skargą i oczekuj reakcji.Natychmiast pisz po rozpoczęciu zwolnienia.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem jeżeli wpłynie do ZUS prośba o skontrolowanie zwolnienia to ją odłożą na bok i poczekają na lepsze czasy. I bez skargi ani rusz.
To jakoś tak oficjalnie mają zawieszone czynności ze względu na koronawirusa, czy chowają się ze strachu tak bardziej nieoficjalnie ?

Dobry
chciałbym jeszcze raz poruszyć temat kontroli zwolnień.
Doprowadzony do ostateczności złożyłem dwa tygodnie temu w ZUS druk ZAS-58 z prośbą o kontrolę swoich zwolnień. Mina pracownika ZUS w czasie składania wniosku bezcenna, Pan pierwszy raz widział żeby ktoś prosił o skontrolowanie własnego zwolnienia.
Do meritum.
Proszę serdecznie mądrzejszych ode mnie o wyjaśnienie. Ile czasu ma ZUS na udzielenie odpowiedzi na moją "prośbę" ?

Niezwłocznie.W sprawach skomplikowanych 30 dni. Pisz skargę: 1.Do dyrektora jednostki.2 Do dyrektora i dw. centrala ZUS.3 centrala ZUS.
Jej skuteczność odpowiada kolejności moich propozycji.

tomo30 napisał:
Czyli jeżeli dobrze rozumiem jeżeli wpłynie do ZUS prośba o skontrolowanie zwolnienia to ją odłożą na bok i poczekają na lepsze czasy. I bez skargi ani rusz.
To jakoś tak oficjalnie mają zawieszone czynności ze względu na koronawirusa, czy chowają się ze strachu tak bardziej nieoficjalnie ?

Dokładnie tak jak napisałeś.

Ech u nas nic nie może być zbyt proste.
Ponieważ zbliża się termin 30 dni na udzielenie odpowiedzi przez ZUS, zadzwoniłem na infolinię zapytać czy cokolwiek się ruszyło. Przemiła Pani poinformowała mnie że wygląda na to że niestety nic nie drgnęło. Zapewniła że przesyła informację z ponagleniem.
Niestety poinformowała mnie także że w/g niej nie mam prawa sam wnosić o kontrolę zwolnienia. Powinien to zrobić pracodawca.
Pytanie do mądrzejszych ode mnie.
Jak to jest ? Mogę sam wnosić o skontrolowanie mojego zwolnienia, czy też nie?
Ewentualnie jakiś przepis którym mógłbym się podeprzeć, lub namiary na jakiegoś łebskiego prawnika (Kraków) który pomógłby pchnąć sprawę na właściwe tory. Oczywiście odpłatnie. Zaznaczam że chodzi mi o normalną, legalną kontrolę zwolnienia lekarskiego.
Dziękuję

Powrót