kontrola oprogramowania GPS przez drogówkę

• Autor wątku Autor wątku dearon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dearon

dearon

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 205
W dzisiejszej 'gazecie' znalazłem taki artykuł:

Policja zaczyna sprawdzać legalność oprogramowania GPS

W ustawie o Policji stoi

5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania
zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach
oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w
razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu
zabronionego pod groźbą kary;

i tutaj moje zastrzeżenia
pierwsza sprawa czy samo posiadanie jest równoznaczne z podejrzeniem ale
ok rozumiem że policjant może sprawdzić podczas kontroli drogowej numery seryjne sprzętu który wiozę aby sprawdzić czy nie jest kradziony ale sprawdzenie oprogramowania wymaga jego włączenie - a o sprawdzeniu działania urządzeń nic ustawa nie mówi - bo idąc dalej czy tym tropem czy policjant ma prawo podczas kontroli drogowej sprawdzać legalność oprogramowania laptopa którego wiozę, komórki którą mam przy sobie czy utworów nagranych na odtwarzacz mp3 - dalej czy ma prawo żądać faktury/faktur na płyty DVD i kasety które mam w schowku, albo dowodu zakupu książki aby mieć pewność że książka została legalnie wydrukowana :?:

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi nie. Mam podróbę adidasów, czy może dać policjanowi by sprawdził legalność? Nie mogę przecież nabywać podróbek. Nakaz jak ma to może.

Czy naruszenie Prawa Autorskiego podlega ściganiu z urzędu czy na wniosek pokrzywdzonego ?

ilead napisał:
Czy naruszenie Prawa Autorskiego podlega ściganiu z urzędu czy na wniosek pokrzywdzonego ?
Z tego co wiem, na wniosek pokrzywdzonego...

Ściganie przestępstw określonych w art. 115, 116 ust. 1, 2 i 4, 117 ust. 1, art. 118 ust. 1, art. 118 prim i art. 119 następuje na wniosek pokrzywdzonego. Pozostałe więc mogą być z urzędu.

Rubisz napisał:
Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi nie. Mam podróbę adidasów, czy może dać policjanowi by sprawdził legalność? Nie mogę przecież nabywać podróbek. Nakaz jak ma to może.

ale za posiadanie podrobionych adidasów nic nie grozi. Za posiadanie nielegalnego oprogramowania tak.

Otóż policjant tylko w przypadku uzasadnionego podejrzenie ma prawo sprawdzić legalność oprogramowania niby jak by miałto zrobić ? nawet jeśli masz nielegalną mapę to on nie jest tego w stanie sprawdzić jeśli nie masz licencji mówisz że ściągnąłęś mapę ze strony np. AutoMapa - nawigacja GPS, mapy cyfrowe, samochodowa mapa Europy i Polski tam są darmowe wersje najnowszych map jako 30 dniowe wersje :smile:testowe i mówisz policjantowi że masz taką wersję i może cie cmoknąć

Jest sposób na sprawdzenie legalności Automapy, bardzo prosty i szybki. Tak samo łatwo jest jednak ten ślad znaleźć i zamaskować. Wtedy tylko specjalista, no może raczej ktoś to wie co i jak, będzie potrafił stwierdzić legalność. Nie będę podawał sposobu bo też nie jestem zainteresowany tematem, ale w Internecie już to rozgryziono ;)

Powrót