kontrola oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku garu1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
garu1989

garu1989

Użytkownik
Odpowiedzi
136
Witam, mam pytanie czy w momencie kontroli legalnosci oprogramowani, kontrolerzy maja prawo przegladac pliki projektu( chodzi o pliki serwisu spolecznosciowego, zdjecia itd.) ktore sa na serwerze i na komputerze. Czy po prostu kontrolerzy sprawdzaja tylko legalnosc programow, z gory dziekuje za odpowiedz.

Bede wdzeiczny za odpowiedz, poniewaz bardzo mi na tym zalezy.

Jacy kontrolerzy? Policjanci robiący przeszukanie czy jak?

W przypadku przeszukania cały sprzęt zostaje zabezpieczony i poddany ekspertyzie przez biegłego powołanego na postanowienie.

Kodeks postępowania karnego określa co, jak, gdzie i dlaczego.

Tak, chodzi mi o to czy policja kontrolujaca oprogramowanie ma prawo sprawdzac pliki projektu mojego serwisu w tym wypadku, czy po prostu sprawdza tylko oprogramowanie czy jest legalne.

Policja zatrzyma ci cały sprzęt. Powołany przez nią biegły z zakresu informatyki śledczej przetrzepie ci cały dysk. Nawet te twoje projekty w poszukiwaniu nielegalnych plików, programów itd.

rozumie, dane z dysku lub plyt a czy z serwera tez maja prawo?

Tak, jeżeli wynika z okoliczności sprawy iż mogą tam się znajdować dowody przestępstwa czy wykroczenia.

No a jeśli ktoś sobie trzyma w garażu w bloku np płyty ? To przeszukują mu tylko mieszkanie? A jeśli ktoś ukrył np w mieszkaniu dysk to go nie znajdą. Czy taka kontrola jest powierzchowna czy dokładna?

Dokładnie jest jak się wie czego szuka. A garaż? Żaden problem. Jak się operacyjnie ustali, że jest także garaż, to nakaz jest także na "oraz inne pomieszczenia będące w użytkowaniu x"

Powrót