kontrola PINB

• Autor wątku Autor wątku o.sta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

o.sta

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Postawiłam ogrodzenie z siatki o wysokości 150cm zagradzając działkę drogową której w terenie nie ma,ale jest na mapach.Droga jest wewnętrzna, a gmina nie jest właścicielem, ale jest wpisana w rejestrze gruntów jako władający.
Od wielu lat nikt się tą działką nie interesował. Teraz została geodezyjnie wyznaczona,nie jest utwardzona, nie posiada żadnej infrastruktury,nie ma przy niej żadnych budynków. Co mi grozi, czy takie ogrodzenie to obiekt budowlany?
Proszę o podpowiedz, nigdzie nie zgłaszałam tego ogrodzenia, bo do 150 cm nie jest potrzebne zgłoszenie.

Na podstawie art 81a i 81 ust 4 oraz rt 83 ust z dnia 7 lipca 1994 r Prawo budowlane (dz.U z 2019 poz 1186) zawiadamiam iż dnia ... zostanie przeprowadzony dowód z oględzin w sprawie budowy ogrodzenia w drodze gminnej....zatytułowane Zawiadomienie o kontroli.
Wezwanie
Wobec powyższego na podstawie art 50, art 51 oraz art 53 w wiązku z art54 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administr.(dz u z 2018 poz 2096 ze zm)wzywam właściciela do stawiennictwa na w/w nieruchomości celem udziału w czynnościach kontrolnych osobiście bądz przez pełnomocnika i okazanie dokumentacji związanej z obiektem(projektu budowlanego, decyzji o pozwoleniu na budowę, zgłoszenia, rysunków ogrodzenia itp.
Czy w czasie kontroli mogę składać wnioski dowodowe?

Nikt nie odpowiedział. Kontrola się odbyła, jeszcze mnie nie ukarali. Złożyłam dokumentację z której wynika, że działka drogowa nie ma właściciela oraz Dec.Wojewody mówiąca o tym, że droga nie jest publiczna oraz z mocy prawa gmina nie nabyła praw na podst art 73 ust z 1998r.i czekam. W mojej ocenie jest to droga wewnętrzna dojazdowa do pól a taką mogę zagrodzić.

o.sta napisał:
W mojej ocenie jest to droga wewnętrzna dojazdowa do pól a taką mogę zagrodzić.
Możesz. W końcu jest niczyja. Nakaz rozbiórki i jakaś mała grzywna - to mi przychodzi na myśl.

Niby na jakiej podstawie prawnej przychodzą Panu na myśl takie wnioski?

DZiękuję WCJ za zainteresowanie, ale nie sądzę aby był nakaz rozbiórki i grzywna. Tą działkę drogową ja użytkuję od 23 lat, a teraz gmina chciałaby przejąć nie mając tytułu prawnego , a samo wpisanie do rej. gruntów jako władający takiego prawa jej nie daje. Nigdy gmina nie poniosła żadnych kosztów na jej utrzymanie, bo tej drogi w terenie nie było i dalej nie ma.
Jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia to proszę o komentarz.

Kontroler PINB wszczął postępowanie administracyjne i nakazał gminie złożenie następujących dokumentów:1)opinia zarządu powiatu w sprawie zaliczenia działki drogowej do dróg gminnych,2)uchwały rady gminy do zaliczenia tej drogi do dróg gminnych, 3)uchwały rady gminy w sprawie ustalenia przebiegu drogi gminnej na działce drogowej (tu numer).
Moje pytanie: w jakim terminie gmina powinna odpowiedzieć na te pytania? I jeszcze jedno pytanie czy studium może być niezgodne z MPZP? Jest taka mała niezgodność - w studium zaplanowana droga pieszo-rowerowa a w MPZP ciąg pieszo-jezdny. Proszę o pomoc

Nie taki diabeł straszny. Opiszę dalej co się zadziało. Postępowanie administracyjne wszczęte przen INB zakończyło się przesłaniem pisma, z którego wynika, że gmina nie jest właścicielem działki drogowej, i w związku z powyższym wykonane ogrodzenie nieprzekraczające 2,20 wysokości nie podlega reglamentacji prawa budowlanego. Kwestie dotyczące ogrodzeń oraz naruszenie prawa własności należy rozstrzygać w drodze przed sądami powszechnymi w postępowaniu cywilnym. Dalej w tym piśmie zawarta jest informacja: iż kolejne pisma nie zawierające w swej treści nowych okoliczności istotnych dla sprawy pozostaną bez odpowiedzi na zasadzie art.239 kpa. Mnie to pismo satysfakcjonuje, tylko nie wiem dlaczego nie została wydana Decyzja a tylko pismo odpowiadające na skargę złożoną przez gminę( Inspektor INB wniosek gminy potraktował jako skargę).Czy to zostawiona furtka, którą w każdej chwili można otworzyć?

Powrót