Kontrola stażu z Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku paulinaaa.g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulinaaa.g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy w wyjątkowej sytuacji, Urząd Pracy może zgodzić się na odbycie stażu w innym powiecie i przez to na inny (właściwy dla pracodawcy) urząd scedować prawo kontroli stażysty?

Jestem z woj. mazowieckiego, ukończyłam konserwację zabytków.
Staram się o staż z Urzędu na Zamku w Malborku (byłam tam już kiedyś na praktykach, znają mnie, mam zgodę dyrekcji na odbycie stażu).
Powstał problem, ponieważ to inny powiat. Szukam podstawy prawnej, żeby potwierdzić że może mnie ewentualnie kontrolować urząd malborski. Muszę też wykazać w podaniu, że sytuacja jest wyjątkowa, ponieważ inne urzędy w Polsce takie zgody wyrażały - biorąc pod uwagę fakt, że także nie było tam pracy dla konserwatorów i że Zamek jest jedyny w swoim rodzaju.

Niestety, argument "a w Toruniu się zgodzili" odpada w oficjalnym piśmie. Wiem, że jednostki budżetowe mogą zlecać sobie wzajemnie kontrole, ale czy urząd pracy także?

Proszę o pomoc!
:)

Stażysta może ubiegać się o staż rejestrując się uprzednio w urzędzie pracy w miejscu zameldowania. Rejestracja w danym urzędzie pracy nie wymaga meldunku stałego. Osoba ubiegająca się o staż może zarejestrować się w danym urzędzie pracy według meldunku tymczasowego, który musi obowiązywać przez czas odbywania stażu.

Stypendium stażowe wypłaca PUP z miejsca zamieszkania. Trudno wymagać, aby wypłacał stypendium stażyście z innego PUP.
Proszę zapytać w "swoim PUP".

paulinaaa.g napisał:
Szukam podstawy prawnej, żeby potwierdzić że może mnie ewentualnie kontrolować urząd malborski. Muszę też wykazać w podaniu, że sytuacja jest wyjątkowa, ponieważ inne urzędy w Polsce takie zgody wyrażały - biorąc pod uwagę fakt, że także nie było tam pracy dla konserwatorów i że Zamek jest jedyny w swoim rodzaju.
Nie znajdzie Pani podstawy prawnej, bo jej nie ma. Organizacja stażu odbywa się bowiem na podstawie umowy cywilnoprawnej zawieranej pomiędzy konkretnym urzędem pracy a konkretnym pracodawcą. Żaden inny PUP nie powinien mieć wglądu w treść tej umowy, a tym bardziej kontrolować jej prawidłowości.
Być może inne PUP-y zawierały w tej sprawie pomiędzy sobą stosowne porozumienia, ale podejrzewam, że musiała być również zgoda drugiej strony tj. pracodawcy. Nie jest to jednak powszechną praktyką i zależy tylko od konkretnego PUP.
Urząd Pracy "A" nie ma prawa "zlecać" czegokolwiek Urzędowi Pracy"B".
Czy nie łatwiej zameldować się czasowo na terenie PUP Malbork i starać się o organizację stażu z PUP "na miejscu"? Bo chyba planując staż w Malborku nie będzie Pani codziennie pokonywać ileś tam km ze swojego miejsca meldunku stałego do Malborka? Domyślam się, że tam Pani obecnie zamieszkuje, prawda?

Powrót