Kontrola straży miejskiej lub urzędnika ochrony srodowiska

• Autor wątku Autor wątku Nypel2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nypel2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry chciałem się zapytać jak to jest z tymi kontrolami kominków opalanych drewnem . W sieci jest mnóstwo informacji że nie muszę wpuszczać do domu nikogo kto nie okaże nakazu Sadowski lub prokuratorskiego, argumentacja jest odnośnie naruszenia muru domowego i tym podobne. Chciałem się zapytać jak to jest naprawdę ??? Czy jest podstawą prawną do odnowy wpuszczenia takiego strażnika miejskiego do domu??

Nie wiem co za głupoty czytasz, ale pierwszy z brzegu przepis to art 379 Prawo ochorny środowiska w zw. z art 9u Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach i Ustawą z 21 listopada 2008 o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków.

gryffinian napisał:
art 379 Prawo ochrony środowiska
A tam, w ust. 3, pkt 1) czytamy:

Kontrolujący, wykonując kontrolę, jest uprawniony do:
1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na teren nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 - na pozostały teren;

Pytanie dotyczyło obiektu [budowlanego], który jest domem. Dom nie jest terenem. Zatem o ile w domu nie jest prowadzona DG (a różnie bywa), to niech kontrolerzy wchodzą... "na pozostały teren".

Nypel2 napisał:
Czy jest podstawą prawną do odnowy wpuszczenia takiego strażnika miejskiego do domu?

Art. 7 Konstytucji RP
Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa

Funkcjonariusz publiczny (w szczególności) może działać tylko na podstawie prawa i tylko w granicach prawa.
Nie ma zatem podstaw do rozważań nt. "niewpuszczania", bowiem w Konstytucji RP, w art. 50. [Nienaruszalność mieszkania], czytamy:

Zapewnia się nienaruszalność mieszkania. Przeszukanie mieszkania, pomieszczenia lub pojazdu może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony.

Ostatnia edycja:
Powrót