Kontrola ZUS a wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku kami6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kami6

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Witam.mam pytanie.15 lipca była podpisana umowa o pracę,przez urząd pracy na pracę interwencyjne .niestety 12 sierpnia poszłem na L4,zdrowie nie pozwoliło pracować.zus po 33 dniach otrzymał moje dokumenty i wszczął postępowanie w sprawie czy faktycznie zostałem zatrudniony by pracować.ja ze swojej strony wysłałem wyjaśnienia i dokumenty.prscodawca ma to samo zrobić.jak z reguły koncza się takie przypadki? I dwa pracodawca chce bym złożył wypowiedzenie ,czy robić to w tym momencie czy to będzie źle dla ZUS wyglądać ?? Proszę o opinie ,odpowiedzi .może ktoś był w takiej sytuacji

Jesteś nadal na chorobowym?
Do kiedy masz zawartą umowę o pracę?

Umowa jest do 15.07.2021 rok ale wiem że po 3miesiscacv L4 pracodawca może sam zwolnić.dalej jestem na chorobowym a ZUS wszczął.postepowanie i wypłata z ZUS jest wstrzymana

kami6 napisał:
pracodawca chce bym złożył wypowiedzenie
Nie składaj żadnego wypowiedzenia. Jeśli pracodawca zechce Ciebie zwolnić, to może skorzystać ze swojego prawa i i po trzech m-cach niezdolności do pracy rozwiązać umowę bez wypowiedzenia z art. 53 § 1 pkt 1a k.p.

Jeżeli ZUS uzna, że umowa była zawarta celem wyłudzenia zasiłku chorobowego, wówczas go nie otrzymasz, ale zawsze masz prawo odwołania się do sadu.

Na jakiej podstawie zus tak może stwierdzić ?z mojej strony wszystko ok było.wszelkie dokumenty przesłałam do zus

Na podstawie dokumentów z zakładu pracy lub zeznania świadków /faktyczne świadczenie pracy, listy obecności, odprowadzane składki itp.../

Ja co miałam i mogłam to przesłałam.pracodawca sądzę że też.. ile z reguły czeka Sid na decyzję ??

Powrót