P
pawel.p9
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam wszystkich
Od niedawna prowadzę własną działalność gospodarczą, aktualnie przebywam na zwolnieniu chorobowym -ciągłość ponad 1 miesiąc.
W tej chwili trwa u mnie kontrola z ZUS (przerwa kilkudniowa) - z powodu tego, że krótko po założeniu firmy poszedłem na chorobowe.
Na pierwszej wizycie zostały skontrolowane faktury i umowy, oraz zostałem przesłuchany.
Na następne "spotkanie" kontroler chce abym dostarczył dokumenty, które były wykonywane na zalecenie(na podstawie umów) oraz fakt wysłania tych dokumentów - np potwierdzenie wysłania przez e-mail, dostęp do mojej skrzynki.
Nie miałem nigdy wcześniej doświadczenia z kontrolerami ZUS itp, dlatego miałbym kilka pytań
Czy kontroler z ZUS jest uprawniony do sprawdzania tego typu dokumentów?
Co mieści się w zakresie "pozostałej dokumentacji"
Kopie jakich dokumentów muszę wykonać a jakich nie?
Czy mogę odmówić pokazania tych dokumentów?
Pozdrawiam
i dziękuję za odpowiedź
Od niedawna prowadzę własną działalność gospodarczą, aktualnie przebywam na zwolnieniu chorobowym -ciągłość ponad 1 miesiąc.
W tej chwili trwa u mnie kontrola z ZUS (przerwa kilkudniowa) - z powodu tego, że krótko po założeniu firmy poszedłem na chorobowe.
Na pierwszej wizycie zostały skontrolowane faktury i umowy, oraz zostałem przesłuchany.
Na następne "spotkanie" kontroler chce abym dostarczył dokumenty, które były wykonywane na zalecenie(na podstawie umów) oraz fakt wysłania tych dokumentów - np potwierdzenie wysłania przez e-mail, dostęp do mojej skrzynki.
Nie miałem nigdy wcześniej doświadczenia z kontrolerami ZUS itp, dlatego miałbym kilka pytań
Czy kontroler z ZUS jest uprawniony do sprawdzania tego typu dokumentów?
Co mieści się w zakresie "pozostałej dokumentacji"
Kopie jakich dokumentów muszę wykonać a jakich nie?
Czy mogę odmówić pokazania tych dokumentów?
Znalezione w internecie:
W trakcie przeprowadzania kontroli inspektor kontroli ZUS ma również prawo do (art. 87 ust. 1 ustawy):
- udostępnienia wszelkich dokumentów i innych nośników informacji związanych z zakresem kontroli (np. książki kontroli, upoważnień, protokołów kontroli, nośników informatycznych, pozostałej dokumentacji,
- zabezpieczania zebranych dowodów,
- sporządzenia i wydania kopii dokumentów związanych z zakresem kontroli,
Pozdrawiam
i dziękuję za odpowiedź