kontrowersyjne oddalenie wniosku dowodowego

• Autor wątku Autor wątku bartek30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek30

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Cytat z prot. rozprawy:
Na podst.art.170par.1pkt 3 oddalić wniosek dowodowy osk. o dopuszczenie nagrania na płycie CD świadka X na okoliczność tego, że była ona zmuszona przez prokuratora Y do złozenia fałszywych zeznań w sprawie niniejszej ze względu na to, że bała się,że zostanie jej odwieszona kara pozbawienia wolności albowiem dowód ten jest nieprzydatny do stwierdzenia okoliczności czy świadek jest wiarygodny czy nie a dowód ten ma raczej na celu rozpatrywanie kwestii z innego toczącego się postępowania przed innym sądem o pomówienie prokuratora Y o chęć przyjęcia korzyści majatkowej i dotyczy dobrago imienia prokuratora Y. Okoliczność ta nie jest badana w tym postepowaniu.Dowód ten jest nieprzydatny dla stwierdzenia wiarygodności zeznań świadka X ponieważ z karty karnej innego postępowania wynika, iż nie była karana.Sąd dysponuje innym obszernym materiałem dowodowym aby ocenić wiarygodność zeznań świadka X.

Czy sąd miał prawo odrzucić wniosek dowodowy osk. o przeprowadzenie dowodu z przedstawianej przez niego na rozprawie CD na okoliczność zmuszania świadka do składnia fałszywych zeznań - nie zapoznając się z treścią nagrania na CD?

Miał takie prawo i z niego jak widać skorzystał, oczywiście zasadność takiego postanowienia będzie badana w drugiej instancji.

A po co jakieś nagranie świadka? Świadek powinien stanąć bezpośrednio przed sądem i złożyć zeznania.

to nagranie miało dowieść, iż właśnie te zeznania przed sądem były złożone w warunkach braku swobody wypowiedzi świadka

Wobec powyższego uważam, że sąd postapił słusznie, a uzasadnienie mnie przekonuje (jak mozna odwiesić karę osobie niekaranej?).

jak wynika z nagrania była ona wprowadzona umyślnie w bład co do swojej karalności i możliwości odwieszenia kary

Z tą oczywistą niekaralnościa to bym był ostrożny (choćby z tego powodu że w KRK są spore opóźnienia w nanoszeniu danych do rejestru).

Oczywiście Sąd miał lepsze warunki do oceny wniosku niż my ale jeśli autor wątku wiernie przekazał powody oddalenia wniosku to ja bym był ostrożny z jednoznacznymi ocenami czy na pewno Sąd postąpił prawidłowo. Mało mnie przekonuje stwierdzenie, że ten dowód a priori nie był przydatny do stwierdzenia danej okoliczności (bo dlaczego zapis rozmowy z przesłuchującym miałby być nieprzydatny do stwierdzenia czy przesłuchiwanego naciskano). Poza tym to że coś sprzecznego z twierdzeniem oskarżonego wynika z innych dowodów (z owej karty karnej) nie uprawnia jeszcze Sądu do odalenia wniosku dowodowego (wniosek taki można oddalic w sytuacji odwrotnej - gdy okoliczność została już wykazana zgodnie z twierdzeniem wnioskodawcy).

Ale jak rzekłem Sąd zna sprawę lepiej i może ja błądzę. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie by to oddalenie wniosku dowodowego podnieść jako zarzut w ewentualnej apelacji.

A gdzie tu napisane, ze to zapis rozmowy świadka z przesłuchującym? Na razie to jakieś niezidentyfikowane nagranie.
Poza tym jeśli sąd ma 2 oświadczenia świadka - jedno złozone pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań bezpośrednio na rozprawie, i drugie z jakiegoś nagrania pochodzącego z nieznanych źródeł - to jak myslisz, któremu da wiarę sąd, jeśli na dodatek wersją z roprawy potwierdzają inne dowody?

[cytat="MMPM"]A gdzie tu napisane, ze to zapis rozmowy świadka z przesłuchującym? Na razie to jakieś niezidentyfikowane nagranie. [/cytat]

Słusznie. Założyłem chyba zbyt daleko idąc, że chodzi o nagranie rozmowy z przesłuchującym a nie nagranie np. rozmowy świadka z jakąś osobą postronną. Może nam to przybliży autor wątku.

[cytat:12musvhe]Poza tym jeśli sąd ma 2 oświadczenia świadka - jedno złozone pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań bezpośrednio na rozprawie, i drugie z jakiegoś nagrania pochodzącego z nieznanych źródeł - to jak myslisz, któremu da wiarę sąd, jeśli na dodatek wersją z roprawy potwierdzają inne dowody?[/cytat:12musvhe]

Zakładałem (póki co chyba przedwcześnie) że ma to być nagranie rozmowy z przesłuchania (przeprowadzonej "poza protokołem"). Wówczas byłoby to dla mnie istotne dla oceny wiarygodności zeznań które po takiej rozmowie zaprotokołowano.

osoba którą zmuszono do złożenia fałszywych zeznań wprowadzając w błąd co do jej karalności została nagrana jak przekazuje tą wiadomość oskarzonemu w sprawie-oczywiście nie wiedziała,że jest nagrana...
pikanterii sprawie dodaje fakt, iż osoba ta została prawomocnie skazana za składanie fałszywych zeznań a sąd mimo dyspozycji wypływajacej z art.171par.7 kpk zaliczył jej zeznania do materiału dowodowego...
pogląd doktryny jest przecież taki, że w pierwszej kolejności bada się czy zeznania nie zostały złożone w warunkach braku swobody wypowiedzi ( nieważne czy były zgodne ze stanem faktycznym czy nie) a jeżeli nie-z uwagi na art.171par.7 kpk NIE MOGĄ STANOWIĆ DOWODU-a w opisanym przeze przypadku sąd przecież tego nie badał!

Powrót