Kopia oryginalnego nośnika z filmem i nieodpłatne wypożyczanie go.

• Autor wątku Autor wątku dominik_fil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominik_fil

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam,
wiadomo, że jako osoba prywatna mogę wykonać sobie kopię legalnego oryginalnego filmu, gry czy innego programu który posiadam.
Jednak pytanie moje dotyczy biblioteki miejskiej, która posiada zbiór filmów oczywiście filmy mają specjalną licencję na wypożyczanie. Biblioteka nie pobiera żadnych opłat za wypożyczenie takiego filmu. Jak wiadomo po wielu odtworzeniach i różnych obchodzeniu się z nośnikiem przez czytelników biblioteki płyta się rysuje przez co film się zacina albo nie da się go w ogóle odtworzyć.
1. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu?
2. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu i ją wypożyczać czytelnikom?
3. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu i ją wypożyczać czytelnikom równocześnie z oryginalnym nośnikiem?
4. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu i ją wypożyczać czytelnikom, ale oryginalny nośnik w takim wypadku nie może być wypożyczany)?

dominik_fil napisał:
wiadomo, że jako osoba prywatna mogę wykonać sobie kopię legalnego oryginalnego filmu, gry czy innego programu który posiadam.
nie możesz dowolnie wykonywać kopii posiadanego programu komputerowego (gry) - w przypadku tych utworów Art.23. (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp) jest wyłączony przez Art.77. upaipp. W zamian funkcjonuje Art.75. w zakresie wykonywania kopii bezpieczeństwa, ewentualnie wykonanie kopii może zezwalać licencja zawarta przy programie komputerowym.
Jednak pytanie moje dotyczy biblioteki miejskiej, która posiada zbiór filmów oczywiście filmy mają specjalną licencję na wypożyczanie.
A jest gdzieś taka biblioteka ze statutem, który zezwala jej na darmowe wypożyczanie filmów?

Faktycznie w takim razie skupmy się tylko na filmach.

dominik_fil napisał:
Biblioteka nie pobiera żadnych opłat za wypożyczenie takiego filmu.
Skoro tak napisałem to tak jest. W statucie jest, że biblioteka może w granicach obowiązujących przepisów pobierać opłaty za usługi i wydawnictwa a wpływy przeznaczać na cele statutowe.

A to takie dziwne, że biblioteka nie pobiera opłat za wypożyczenie filmu?
Chyba nie ma obowiązku pobierania opłaty za wypożyczony film?

A jak będzie z tym moim pytanie, o zrobienie kopii filmy czy też kopii bezpieczeństwa? Można taką płytę wypożyczać?

dominik_fil napisał:
A to takie dziwne, że biblioteka nie pobiera opłat za wypożyczenie filmu?
nie, dziwne jest to, że wypożycza filmy. Pierwszy raz o czymś takim słyszę, stąd moje zdziwienie. No, ale z faktami się nie dyskutuje...
1. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu?
2. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu i ją wypożyczać czytelnikom?
3. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu i ją wypożyczać czytelnikom równocześnie z oryginalnym nośnikiem?
4. Czy biblioteka może wykonać kopię filmu i ją wypożyczać czytelnikom, ale oryginalny nośnik w takim wypadku nie może być wypożyczany)?
Te sprawy powinny określać licencje zezwalające na udostępnianie (użyczenie / najem???) filmów.

Może to zabrzmi złośliwie, ale warto czasami odwiedzić jakąś bibliotekę w mieście. Bo nie mówię, że jakieś wiejskie mają mieć filmy do wypożyczania. W dużych, średnich i małych miastach są na pewno. Wiem, że inne biblioteki też mają dylemat co zrobić gdy płyta już nie działa. Czy zrobić kopię filmu, czy kopię bezpieczeństwa, czy można wtedy takie coś wypożyczać?
A może mógłbyś wskazać jakąś licencję na udostępnianie/wypożyczania, która takie coś zawiera (tzn. zezwala na kopie)?

Fakt, bardzo, bardzo dawno nie korzystałem ze stołecznych bibliotek, ale sprawdziłem - rzeczywiście czasy się zmieniają, a biblioteki mają w swoich zbiorach obecnie również i filmy. Czuję się zaskoczony, ale cóż zrobić... upaipp (podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 28.

Biblioteki, archiwa i szkoły mogą:
1) udostępniać nieodpłatnie, w zakresie swoich zadań statutowych, egzemplarze utworów rozpowszechnionych;

2) sporządzać lub zlecać sporządzanie egzemplarzy rozpowszechnionych utworów w celu uzupełnienia, zachowania lub ochrony własnych zbiorów;

3) udostępniać zbiory dla celów badawczych lub poznawczych za pośrednictwem końcówek systemu informatycznego (terminali) znajdujących się na terenie tych jednostek.
w takim przypadku wynikałoby z przepisu, że mogą powielać utwory choćby w celu uzupełnienia (czyli i odtworzenia), więc, jak dla mnie można by i taki uzupełniony utwór udostępniać. W końcu powyższy przepis zezwala na udostępnianie utworu jako takiego, nie zaś utworu na jakimś konkretnym nośniku. Analogicznie byłoby z książką - w końcu na upartego można by ją skserować i tak udostępniać... hm...

Jeszcze jedno pytanie z tym związane. Skoro można wykonać egzemplarz rozpowszechnianego utworu w celu ochrony własnych zbiorów i udostępnić go, to jak sprawa wygląda z wykonaniem takiego egzemplarza. Niektóre płyty są zabezpieczone przed kopiowaniem, a można przecież wykonać kopie.
Czy można w takim razie pobrać film z internetu, który jest już na oryginalnym DVD i nagrać go na czystą płytę DVD?

Powrót