kopie obrazów beksińskiego

• Autor wątku Autor wątku mona1975
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mona1975

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam, od jakiegoś juz czasu maluję obrazy wzorowane na malarstwie Beksińskiego,nie są to wierne kopie, oczywiścoe podpisuję się swoim nazwiskiem, sprzedaję w allegro i do tej pory nie było żadnego problemu a wczoraj dostałam takiego maila -cytat "
Treść wiadomości:
OSTRZEŻENIE
Muzeum Historyczne w Sanoku informuje, iż posiada wyłączne prawa autorskie do spuścizny po Zdzisławie Beksińskim. Reprodukowanie, publikowanie, handel kopiami prac tego artysty oraz inne ich wykorzystywanie do celów publicznych i zarobkowych jest łamaniem ustawy o ochronie praw autorskich i prawach pokrewnych. W związku z powyższym żądamy bezzwłocznego wycofania wystawionego na niniejszej aukcji przedmiotu. W przypadku nie zastosowania się do powyższego wezwania podejmiemy stosowne kroki prawne.

Wiesław Banach
Dyrektor Muzeum Historycznego w Sanoku "

Proszę mi odpowiedzieć, czy faktycznie nie mogę sprzedawać tych obrazów, jeszcze raz zaznaczę że nie są to wierne kopie, różnią się jednak tylko jakimś drobnym szczegółem. Monika Kwoka.

Żeby Twój utwór nie był kopią musi się znacznie różnić od oryginału. Oczywiście ustalenie co oznacza "znaczna różnica" będzie zależało od biegłego. Ale jeśli mówisz, że różnice są nieznaczne w porównaniu do oryginału, to ja bym na Twoim miejscu się wycofał i przeprosił, bo ciężko Ci będzie udowodnić, że nie dopuściłaś się plagiatu.

Nie chcę teraz spekulować co oznacza "znaczna różnica", ale spotkałem się z podobnymi historiami co do rzeźb i tam "znaczna różnica" to była taka, że np. lew miał głowę w innym kierunku, inaczej ułożone łapy i ogon, czyli tak mniej więcej 40-60% oryginału zostało zmienione.

Ostatnia edycja:
Może jeszcze dodam to: (z uwagi na podpisywanie swoim nazwiskiem)

Przepis prawny:
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.
3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art. 16, art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1 lub 2, art. 20 ust. 1-4, art. 40 ust. 1 lub 2, art. 86, art. 94 ust. 4 i art. 97, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Art. 117. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

mona1975 napisał:
Proszę mi odpowiedzieć, czy faktycznie nie mogę sprzedawać tych obrazów, jeszcze raz zaznaczę że nie są to wierne kopie, różnią się jednak tylko jakimś drobnym szczegółem. Monika Kwoka.
Ciężko jest na odległość dyskutować o wierności kopii, ale zakładając, że nie są to kopie, to prawdopodobnie będą to opracowania utworu pierwotnego, na korzystanie z których potrzebna jest zgoda autora / posiadacza prawa autorskiego do zezwalania na realizację prawa zależnego. Tak więc, wszystko wskazuje na to, że muzeum ma rację w swoim piśmie.

Na pewno zaś Twoje obrazy nie będą utworami inspirowanymi, w przypadku których to żadne zgody właścicieli praw autorskich do utworów pierwotnych potrzebne nie będą. Utwór inspirowany to taki w którym istotna część wkładu twórczego przynależy do autora tego utworu, a zapożyczenia od utworu pierwotnego są znacząco mniejsze...

Powrót