Kopiowanie artykułów na allegro.

• Autor wątku Autor wątku LoRd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LoRd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam taki problem. Jestem pomocnikiem administratora na największej polskiej stronie zajmującej się hodowlą ptaszników. Na stronie głównej posiadamy bezcenny zbiór opisów gatunkowych i rad hodowlanych napisanych przez użytkowników, zrzeszonych w specjalnej grupie.
Często zdarza się iż do opisu aukcji allegro wykorzystywane są nasze opisy. Nie mamy nic przeciwko temu JEŻELI osoba wystawiająca aukcję napisze skąd skopiowany jest ten opis. Informacja o tej restrykcji zamieszczona jest w widocznym miejscu na początku każdego artykułu a ludzie i tak nic sobie z tego nie robią. Na uwagi wysłane na maila niejednokrotnie odpowiadają w sposób wulgarny.
Moje pytanie jest następujące, czy da się coś z tym zrobić?

Napisz do Allegro ktorzy uzytkownicy (wraz z numerami aukcji) lamia Twoje prawa autorskie. Wskaz adres swojej strony z tymi tekstami.

Wazne:
Musisz uzyc formularza kontaktowego Allegro.
Umiesc to w dobrej kategorii - jak bedzie zla to portwa to dluzej, bo Twoje zgloszenie bedzie musialo by przekierowane do innej kolejki, a teraz przed Swietami te kolejki sa dluuugie.

Dzięki. Próbowałem wcześniej zrobić to za pomocą "Zgłoś naruszenie zasad", ale tam nie ma takiej kategorii i możliwości skomentowania. Dopiero formularz "Napisz do nas" posiada w dziale Bezpieczeństwo możliwość zgłoszenia takiej informacji. Zobaczymy co mi odpiszą :)
Dzięki za pomoc drzemik ;-)

Niestety aukcja zakończyła się normalnie, a z allegro nawet mi nie odpisali. Czy można zrobić coś jeszcze?

Czy jakis konkretny sprzedawca notorycznie "pozycza" sobie Wasze opisy?
Jak tak to podaj jego login, adres Waszej stronki i, jesli masz taka mozliwosc numery aukcji wraz z linkami do kontretnych opisow na Waszej stronce (parami: numer aukcji, opis).

Postaram sie dostarczyc te dane do odpowiedniej sekcji w Allegro swoimi drogami... :)

Wkurza mnie jak ktos uzywa czyjejs pracy, a nawet nie podpisze komu to ukradl...

Powrót