Kopiowanie artykułów prasowych i materiałów audio/video, z podaniem źródła.

• Autor wątku Autor wątku Santoz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Santoz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Wszystkich bardzo serdecznie!

Planuję założenie portalu opartego na zbieraniu, grupowaniu i publikowaniu artykułów, materiałów video i audio z innych stron.

Czytałem już wiele wątków na tym forum i pomimo bardzo szczegółowych odpowiedzi w nich udzielanych, muszę raz jeszcze dopytać o prawne aspekty takiej działalności.

W szczególności interesuje mnie np. materiał z zawodów sportowych umieszczonych na np. portalu traktującym o danej dyscyplinie.
Czy rejestrując się jako Wydawnictwo Prasowe mogę umieścić na swojej stronie wybrany materiał vide/audio z podaniem źródła, nie narażając się na konsekwencje prawne?

Czy mogę wykorzystać artykuł tekstowy, kopiując go w całości, lub we fragmentach i publikując go na swojej stronie, jeśli podaję jego źródło/autora?

Przepraszam, jeśli poruszam temat po raz kolejny, ale mam też nadzieję że tak precyzyjne przykłady pozwolą Państwu na podanie równie precyzyjnych odpowiedzi :)

Raz jeszcze Pozdrawiam!

Witaj,

tu nie ma cudów, tylko w takim zakresie, w jakim pozwala na to Art.25. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku. Pamiętaj jednakże, że w większości przypadków tam określonych, pomimo tego, że nie trzeba uzyskiwać zgody autora na wykorzystanie utworów, to jednakże autorowi wykorzystywanego utworu należy się wynagrodzenie.

No, i oczywiście, proste informacje prasowe. (Art.4. upaipp).

Witam ponownie,

Dziękuję Chris za szybką odpowiedź :)

Czytałem ( a właściwie czytałem i próbowałem zrozumieć treść tego artykułu, o całej ustawie nie wspominając :/ ) podane przez Ciebie informacje na forum i nadal nie jest to dla mnie jasne. Wybacz, ale jestem w tej kwestii totalnym lajkonikiem i bez "wykładni" same paragrafy nic mi nie mówią.

Dla uszczegółowienia:
- jestem gotów zarejestrować się jako Wydawnictwo Prasowe;
- chciałbym kopiować artykuły, materiały audio i video i umieszczać je na swojej stronie - dla przykładu: joemonster.pl, kapitalizm.org;
- definicja prostej informacji prasowej jest mi znana:

"Proste informacje prasowe - to określenie należy traktować jako odpowiednik 'informacji prasowej', a zatem dotyczyć ono może jedynie podstawowego efektu pracy dziennikarza - informacji pozbawionej komentarza i oceny". Zdaniem Xawerego Konarskiego materiały takie nie charakteryzują się zazwyczaj dostatecznym poziomem twórczości wymaganym do przyznania ochrony na gruncie przepisów pr. aut.

Przypomnijmy brzmienie art. 1. 1 pr. aut.: "Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór)."

tylko nadal nie rozumiem czy artykuł z np. onetu pod nią podlega?
Jak określić co JEST PIP-ą ;), a co taką PIP-ą nie jest?

Jeśli będę zarejestrowany jako WP ( Wydawnictwo Prasowe ) to mogę kopiować te artykuły, wklejać je na swoją stronę z podaniem źródła, czy nadal muszę mieć zgodę wspominanego onetu na takie działania?
Jeśli nalezy się autorowi wynagrodzenie w takim przypadku jak je ocenić?
Domyślam się że onet zawoła za taki krótki news milion dolarów w złocie, żeby tylko zniechęcić do prób "dogadania się" :/

Wiem, że nic nie wiem...

Jeszcze raz Pozdrawiam
Maciej

sam podałeś bardzo dobre określenie prostej informacji prasowej - i to Ty sam musisz w każdym przypadku oceniać, czy materiał, który chcesz wykorzystywać spełnia tę zasadę, czy nie. Tak samo z materiałami określanymi w Art.25. czy w innych możliwych sytuacjach dozwolonego użytku chronionych - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Pamiętaj jedynie, że to na Tobie, w razie ewentualnego konfliktu, spadnie konieczność udowodnienia, że miałeś prawo skorzystania z artykułów o których mówimy.

Mam pytanie.
a czy mogę kopiować z for stron społecznościowych lub innych for np. życzenie imieninowe itp. , dowcipy, śmieszne teksty i dodawać je na własną stronę internetową ?
Podkreślam że nie chodzi mi tutaj o artykuły.

Kwestia czy jest to utwór czy nie... jesli spełnia cechy utworu (art. 1 ustawy z mojej sygnaturki) to tylko za zgodą i ew. prawo cytatu (przyklejony temat), jeśli nie spełnia tych cech to można. Z drugiej strony, nie sądze aby komuś chciało się takie coś sprawdzać i dochodzić jakiś roszczeń, ale to już inna bajka.

Powrót