Kopiowanie artykułów

• Autor wątku Autor wątku maniafrania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniafrania

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Współpracuję z małą redakcją, której opracowuję stronę internetową. Redakcja wydaje miesięcznik dzielnicowy. Ja mam swoją stronę internetową i zamieszczam różne wiadomości z tej dzielnicy. Redaktor zamieszcza w miesięczniku moje wiadomości , oczywiście podpisuje , że są to z mojej strony, czy to legalne?

Przepis prawny:
Art. 25.
[Wykorzystywanie utworów w wydawnictwach prasowych (w tym poprzez Internet)]

1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) artykuły na aktualne tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) (uchylony)
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.

2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.

4. Przepisy ust. 1–3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wypłacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660873

Zwróć uwagę na ust. 2. wskazanego przepisu prawnego.

Czyli czy dobrze zrozumiałam - upowszechnianie w miesięczniku moich wiadomości , które są w internecie jest legalne i nie przysługuje mi wynagrodzenie? Pozdrawiam.

A skąd taki wniosek :?:

ok, proszę o odpowiedz tak lub nie
1. czy jest to legalne?
2. czy przysługuje mi wynagrodzenie?

Przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem wskazany przepis prawny zwracając szczególną uwagę na wytłuszczenia. Nie znam tematyki Twoich artykułów.

ok, moje niedopatrzenie. Moje artykuły a raczej informacje dotyczą - co się wydarzyło na dzielnicy. np: gdzieś się paliło, będzie remont ulicy, malują kościół takie tam....

Masz wymienione trzy kategorie artykułów, kóre podlegają prawu dalszego rozpowszechniania. Sama określ czy Twoje mieszczą się w nich.

Powrót