Kopiowanie części tekstu - czy można coś z tym zrobić?

• Autor wątku Autor wątku lula11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lula11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Dziś znalazłam na innej stronie (dotyczącą tego samego tematu) fragmenty skopiowanych treści tekstu. Tekst na mojej stronie jest mojego autorstwa (jest to oferta firmy oferująca usługi artystyczne). Ewidentnie tekst został skopiowany ode mnie, lecz niektóre zdania zostały nieznacznie zmienione. Czy mogę wnioskować jakiekolwiek roszczenia do właściciela tamtej witryny?

Właściciel tejże witryny mógł dokonać plagiatu ukrytego.
Podlega to odpowiedzialności karnej z:
Przepis prawny:
Art. 115. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.
3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w Art. 16, Art. 17, Art. 18, Art. 19 ust. 1 lub 2, Art. 20 ust. 1 i 2, Art. 40 ust. 1 lub 2, Art. 86, Art. 94 ust. 2 i Art. 97,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Dodatkowo przysługują ci prawa zawarte w Art 78 i 79 tejże ustawy.

Powrót