Kopiowanie elementów strony

• Autor wątku Autor wątku dafie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dafie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
1. Google cache umożliwia zobaczenie stanu stron internetowych z przeszłości. Np.: ***. Samą usługę google definiuje jako: *** Gdy właściciel strony nie życzy sobie, by google indeksowało jego witrynę, to musi przejść procedurę usuwania strony z cache: ***. Moje pytanie brzmi: czy takie coś jest legalne? Google najpierw kopiuje treści ze stron, a dopiero na żądanie właściciela je usuwa. Czy to nie powinno być tak, że skopiować może tylko wtedy, gdy uzyska zgodę właściciela witryny?

2. Czy legalne jest stworzenie strony z zbiorem informacji o produktach znajdujących się w różnych sklepach internetowych? Np. Ceneo coś takiego robi. Dla przykładu: *** Tutaj są skopiowane tytuły aukcji z różnych sklepów internetowych.

3. Czy legalne jest stworzenie strony z zbiorem informacji o ofertach nieruchomości? Na tej stronie można by przejrzeć np. wszystkie oferty nieruchomości w danym mieście, tzn: kto jest deweloperem danej inwestycji, kto inwestorem, jakie są konkretne oferty mieszkań (metraż, cena, ilość pokoi, pdf z rozkładem)

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Nie, nie musi. Wynik wyszukiwania jest generowany wyłącznie w przeglądarce szukającego.
2. To zależy od szczegółów.
3. W uproszczeniu - za zgodą uprawnionego. Działanie bez odpowiedniej zgody może prowadzić do naruszenia praw uprawnionych i związanych z tym konsekwencji.

LeszsekS napisał:
1. Nie, nie musi. Wynik wyszukiwania jest generowany wyłącznie w przeglądarce szukającego.

Mówimy o 2 różnych rzeczach. Ja nie mówię o wynikach wyszukiwania (chociaż przecież google musi fizycznie posiadać na serwerach dane o tych stronach, by je wyświetlić), a o usłudze google cache, która zapisuje stan strony.

Załóżmy, że ten temat zostałby usunięty i nie dałoby się już z poziomu tego forum zobaczyć jego zawartości. Dzięki usłudze google cache mógłbym sprawdzić jak wyglądała zawartość tego tematu w różnych dniach. Przecież to jest jawne kopiowanie zawartości strony. Więc jak się pytam - dlaczego google może, a ja nie?

Ale "kopiowanie" nie jest zabronione.

PS.
Nie myl kopiowania z rozpowszechnianiem.

Czyli rozumiem, że mogę zrobić sobie swoją stronę internetową, gdzie będę umieszczał 1:1 wszystko to co samo co na forumprawne - zdjęcia użytkowników, ich opisy, posty itd? Google dokładnie to robi i skoro to jest legalne i robi to bez zgody użytkowników, to dlaczego ja potrzebuję zgodę właścicieli stron nieruchomości, by skopiować informacje z ich strony?

dafie napisał:
Czyli rozumiem, że mogę zrobić sobie swoją stronę internetową, gdzie będę umieszczał 1:1 wszystko to co samo co na forumprawne - zdjęcia użytkowników, ich opisy, posty itd? ...
Możesz i do póki będziesz ją trzymał w swojej szufladzie albo w szafie nic Ci nie grozi. Przeczytaj ze zrozumieniem postscriptum z poprzedniego postu.

Powrót