Kopiowanie grfiki z internetu

• Autor wątku Autor wątku chudson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chudson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!:D
Mam problem :o mianowicie nie wiem czy mogę skopiować grafikę z internetu (z aukcji) Obrobić ją, dokładniej to całą obrysować i trochę pozmieniać a następnie sprzedawać jako swoją?
Sprawa dotyczy naklejek na samochody.
Bardzo proszę o pomoc.
z góry dziękuję

Witam,

1. można, jeśli jest wyraźnie napisane na stronie, gdzie grafika ta jest umieszczona, że można ją kopiować do dowolnych celów lub uzyska się imienne pozwolenie na wykorzystanie tej grafiki od autora lub właściciela majątkowych praw autorskich do niej (Art.17 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). W innych przypadkach - korzystanie z pobranych grafik (lub innych treści) może być nielegalne.

2. dokonywać zmian w pobranej grafice można, ale rozpowszechniać tak zmienioną grafikę można tylko w przypadku, gdy ma się zezwolenie autora grafiki (Art.2 upaipp).

3. po dokonaniu zmian byłby to już oczywiście Pana utwór (dzieło), ale na takim dziele należy podać również nazwisko autora utworu pierwotnego (Art.2 upaipp)

4. za wykorzystywanie/modyfikację czyichś dzieł bez zezwolenia możliwa jest odpowiedzialność cywilna i karna - Art. 78, 79, 115,116,117 upaipp w zależności od sytuacji.

:o A wypadku gdy z ciągam ową grafikę i muszę ją całą obrysować w programie
(Poświęcić na to około 3 godzin obrysowywując każdy szczegół) jest to kradzież pracy, czy owa obrysowana Praca jest już moją własnością i mogę ją sprzedawać?
Na swojej stronie autor nie wspomina nic o prawach autorskich jego grafik.
A pisemnej zgody od niego nie otrzymam ponieważ chcę mu stworzyć konkurencje.
_chris_ serdeczne dzięki za odpowiedź

Jakni nie wspomina o prawach autorskich, to nalezy przyjąc, że nie zezwala na ich używanie / publikację opracowań.

Kwestią będzie, czy przetworzona przez Pana grafika dalej rozpoznawalna będzie jako pierwotny utwór. To oczywiście jest zagadnienie złożone do interpretacji i w ewentualnym konflikcie decydowałoby zapewne zdanie ekspertów i sądu. Alternatywą jest inspiracja dziełem konkurencji i stworzenie własnej grafiki na motywach tamtej.
Musi Pan uważać, gdyż kopiując rozwiązania konkurencji może się Pan dodatkowo narazić na odpowiedzialność tytułu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, np.
Przepis prawny:
Art.13
1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest naśladowanie gotowego produktu, polegające na tym, że za pomocą technicznych środków reprodukcji jest kopiowana
zewnętrzna postać produktu, jeżeli może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu....

Stworzona przez Pana grafika stanowić będzie tak czy inaczej Pana własność i chroniona będzie prawami autorskimi.

Przyjmując pewne uproszczenie może Pan założyć, że każda grafika, spełniająca cechy utworu w rozumieniu upaipp, jest chroniona przez prawo autorskie.

Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.
POZDRAWIAM

Powrót