kopiowanie layoutu stron internetowych

• Autor wątku Autor wątku alq82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alq82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zostałem poproszony o napisanie strony internetowej dla przedstawiciela jednej ze znanych firm ubezpieczeniowych. Mój wstępny projekt jest dość podobny do stron głównych w Polsce, Szwecji, USA. Moja strona jest zlepkiem najciekawszych, moim zdaniem, elementów z tych stron (łącznie z kolorami). Celowo zachowałem podobny schemat i kolorystykę, żeby strona kojarzyła się z marką.
Zastanawiam się jednak, czy jest to do końca zgodne z prawem, czy jest ryzyko, że któryś z twórców stron głównych pozwie mnie o powielanie?

To zależy jak bardzo są do siebie te layki podobne. No bo nie ma się co oszukiwać: w projektowaniu tego typu stron (sam też co nieco w tym robię hobbystycznie) trudno jest dziś wymyśleć coś zupełnie oryginalnego i niespotykanego. Najczęściej schematy i kolorystyka są do siebie bardzoe podobne. Wiadomo, że jeśli się projektuje dla ING to musi być dominacja pomarańczu, a jak nie identyfikuje się żadnej barwy z daną marką to taka strona zazwyczaj ma różne odcienie błękitu :D

Do meritum: trzeba by porównać te projekty by móc coś powiedzieć. Najlepiej to skonsultować się ze zleceniodawcą, on będzie wiedział na ile sobie może pozwolić w podobieństwie.

Powrót